Ημερολόγιο

Απρίλιος 2021
Τον προηγούμενο μήνα   Τον επόμενο μήνα
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
week 13 1 2 3
week 14 4 5 6 7 8 9 10
week 15 11 12 13 14 15 16 17
week 16 18 19 20 21 22 23 24
week 17 25 26 27 28 29 30
Μαθητές επανεξέδωσαν την εφημερίδα των «Ελεύθερων Πολιορκημένων»!

Έδωσαν φωνή στους πρωταγωνιστές της Εξόδου του Μεσολογγίου – Συνέχισαν από εκεί όπου σταμάτησε ο φιλέλληνας Μάγερ – Κειμενική, αισθητική και τεχνική αρτιότητα της έκδοσης

Ο ποιητικός λόγος στα Αρσάκεια

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης στις 21 Μαρτίου 2021, αποδείχθηκε και φέτος ότι τα Αρσάκεια προωθούν την ποίηση σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, ώστε οι μαθητές να συνειδητοποιήσουν τον ρόλο της στη ζωή και στον πολιτισμό μας.

Διαγωνισμοί ποίησης…

Οι μαθητές τής Στ΄ τάξης τού Α΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης έλαβαν μέρος σε έναν ιδιαίτερα δημιουργικό διαγωνισμό συγγραφής ποιημάτων. Στο πνεύμα των ημερών για τον εορτασμό των 200 χρόνων από τη δημιουργία τού ελληνικού κράτους αναγνώρισαν ποια είναι τα διαχρονικά χαρακτηριστικά τού ήρωα και αναζήτησαν στο στενό ή το ευρύτερο περιβάλλον τους πρόσωπα που συγκεντρώνουν τις αρετές εκείνες που τα καθιστούν ηρωικές μορφές. Έγραψαν, έτσι, ποιήματα αφιερωμένα στον ήρωα τής δικής τους καθημερινότητας. Οι γονείς τους καθώς και οι γιατροί που πολεμούν ενάντια στον κορωνοϊό είχαν ασφαλώς την τιμητική τους!

poiimata

Λόγω της Παγκόσμιας Ημέρας, αξίζει να αναφερθούμε στον διαγωνισμό ποίησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Κέντρου Πολιτισμού που διοργανώθηκε τον Οκτώβριο με θέμα «Όποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά» 1821 – Διακόσια χρόνια μετά. Σε αυτόν συμμετείχε η μαθήτρια της Β΄ τάξης του Αρσακείου Λυκείου Θεσσαλονίκης, Στελίνα Μπουζοπούλου με το ποίημα «Καθημερινοί Επαναστάτες», το οποίο απέσπασε τον  Έπαινο της κριτικής επιτροπής. Στον διαγωνισμό υποβλήθηκαν συνολικά εβδομήντα έξι (76) ποιήματα, και δόθηκαν 3 βραβεία και 5 έπαινοι. Τα είκοσι  μάλιστα ποιήματα της τελικής φάσης πρόκειται να εκδοθούν σε βιβλίο.

… ποιητικό padlet

Οι μαθητές τής Γ΄ τάξης τού  Αρσακείου Γυμνασίου Πατρών, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, διάβασαν ποίηση, αναζήτησαν ποιήματα που έχουν μελοποιηθεί, ανάρτησαν ένα αγαπημένο τους ποίημα στο padlet, εμπνεύστηκαν και έκαναν τα δικά τους βήματα στην ποίηση. Ταυτόχρονα, πραγματοποίησαν ένα μικρό αφιέρωμα στον ποιητή Οδυσσέα Ελύτη με αφορμή τη συμπλήρωση 25 χρόνων από τον θάνατό του.

poiisi patra

… συνθήματα και calligrammes

Στο Β΄ Αρσάκειο Λύκειο Ψυχικού οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με σημαντικά ποιητικά ρεύματα και τους ποιητές που τα εκπροσωπούν. Διάβασαν ποιήματα Ελλήνων, Γάλλων και Αμερικανών ποιητών, γκραφίτι με ποιήματα ή συνθήματα για την ποίηση, ποιήματα-calligrammes, αλλά και ποιήματα τής καραντίνας, όπως αυτό τής Ιταλίδας ποιήτριας Μ. Γκουαλτιέρι με τίτλο «Εννέα Μαρτίου Δύο Χιλιάδες Είκοσι».

calligramme

… και η ποίηση στους τοίχους

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Β΄2 του Αρσακείου Λυκείου Θεσσαλονίκης διάλεξαν ποιήματα και τα συνόδευσαν με τις εικόνες, που στα δικά τους μάτια συμπλήρωναν αποτελεσματικά τους στίχους, και στις 21 Μαρτίου στόλισαν τους τοίχους του Λυκείου με τις εργασίες τους.
«Μέσα από αυτή τη δράση θέλαμε να δώσουμε πνοή στους τοίχους, να τους κάνουμε πιο φιλόξενους. Με τις φωτογραφίες που επιλέξαμε τονίσαμε τον διαφορετικό τρόπο έκφρασης και σκέψης του κάθε μαθητή. Προσπαθήσαμε να ευαισθητοποιήσουμε και τους υπόλοιπους συμμαθητές μας σχετικά με την ποίηση, αλλά και την ατομική έκφραση.», σημειώνουν.

poiisi toixoi


Κεντρική εικόνα του άρθρου: Χειρόγραφο του ποιήματος "Μάρτιαι Ειδοί" του Κ.Π. Καβάφη, από το Αρχείο Καβάφη του Ιδρύματος Ωνάση, https://cavafy.onassis.org/object/m633-yxa6-rxty/ 

Το 1821 των Αρσακείων: 98 Αγωνιστές και 71 Φιλικοί μέλη της Φ.Ε.!

Κολοκοτρώνης, Μακρυγιάννης, Νικηταράς και άλλοι 138 αγωνιστές του 1821 και φιλικοί υπήρξαν μέλη της Φ.Ε.! – Το Αρσάκειο στην πρωτοπορία της εκπαίδευσης των Ελληνίδων και στη μόρφωση του Γένους - Αρσακειάδες δασκάλες δίδαξαν τον Ελληνισμό σε 70 πόλεις στη Ν.Α. Μεσόγειο – Ο ζωγράφος της Επανάστασης Διονύσιος Τσόκος δίδαξε στο Αρσάκειο!

Ημέρα της γυναίκας: Αρσακειάδα δασκάλα, η Ελληνίδα που δίδαξε τον Ελληνισμό

Η Φ.Ε. υπήρξε πρωτοπόρος στην εκπαίδευση των γυναικών. Αρσακειάδες δασκάλες δίδαξαν σε όλη την ΝΑ Μεσόγειο. Γυναίκες Αρσακειάδες πρωτοστάτησαν στο γυναικείο κίνημα και συνέβαλαν στην εξέλιξη της νεοελληνικής κοινωνίας.

Η ανακοίνωση του Συνδέσμου Αποφοίτων Φ.Ε.

Ο ΣΑΦΕ, ο επίσημος φορέας των Αποφοίτων Αρσακείου, μετά από συνεδρίαση του Δ.Σ. εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:

Ανακοίνωση από τον  Σύνδεσμος αφυπηρετησάντων εκπαιδευτικών Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας

Αναδημοσιεύουμε ανακοινώσεις, πρώτα του Σ.Α.ΕΚ.Φ.Ε. και κατόπιν του Σ.Α.Φ.Ε., σχετικά με τις καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας

Πανδημία: Παιδιά & γονείς σε πρωτόγνωρες συνθήκες

Πάνω από 1.000 γονείς μαθητών των Αρσακείων Σχολείων συμμετείχαν σε ατμόσφαιρα βαθιάς και αμοιβαίας εμπιστοσύνης στις διαδικτυακές συναντήσεις που οργάνωσαν οι Συμβουλευτικές Υπηρεσίες τής Φ.Ε. με θέμα: "Πανδημία: Παιδιά και γονείς σε πρωτόγνωρες συνθήκες".

Συγκληση του Δ.Σ. της Φ.Ε. για την υπόθεση καταγγελιών

Κατόπιν διαδικτυακών δημοσιευμάτων, ο Πρόεδρος της Φ.Ε. Γ. Μπαμπινιώτης συγκάλεσε την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021 Δ.Σ. με αίτημα την υποβολή αιτήματος στην Εισαγγελία Αθηνών, ώστε να ερευνηθούν εις βάθος μία προς μία οι καταγγελίες.

Αρσάκεια, σχολεία με διεθνή παρουσία

Σεμινάρια αστρονομίας και αστροβιολογίας, ελληνογαλλική ολυμπιακή εβδομάδα εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι το 2024, πρόγραμμα για την εμπέδωση των θεμελιωδών ευρωπαϊκών αξιών μέσω της ενσυναίσθησης και συμμετοχή σε πανευρωπαϊκή δράση για τον σχεδιασμό της ιδανικής πόλης!

Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση (11 Απριλίου 2017) καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας η 9η Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του Διονυσίου Σολωμού (8 Απριλίου 1798 - 9 Φεβρουαρίου 1857).