“La nuit, tout sent bon”, disait Mondo. “C’est parce qu’on ne voit pas”, disait Thi Chin “on sent mieux, et on entend mieux quand on ne voit pas”.
― J.M.G. Le Clézio, Mondo et autres histoires.
Στο πλαίσιο του μαθήματος της Γαλλικής Γλώσσας οι μαθητές και μαθήτριες της Β΄ τάξης του Αρσακείου Λυκείου Θεσσαλονίκης είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην ομάδα της Γαλλόφωνης Λογοτεχνίας (Le club Littéraire) διαβάζοντας αποσπάσματα από το βιβλίο “Μόντο και άλλα διηγήματα” (“Mondo et autres histoires”) του βραβεβμένου με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 2008 συγγραφέα Ζαν – Μαρί Γκουστάβ Λε Κλεζιό (Jean-Marie Gustave Le Clézio).
Σκοπός των δράσεων των μαθημάτων ήταν η προώθηση και η εξοικείωση με τη Γαλλόφωνη Λογοτεχνία μέσα σε ένα κλίμα αυτενέργειας και κριτικού αναστοχασμού. Οι μαθητές και οι μαθήτριες γνώρισαν αποσπάσματα του βιβλίου και προσπάθησαν να τα αναλύσουν, υπό την καθοδήγηση της διδάσκουσας του μαθήματος. Βασικός στόχος, ήταν η προσπάθεια να αναπτύξουν και να πραγματοποιήσουν συζητήσεις μέσα στην τάξη, ορμώμενοι από τις θεματικές του βιβλίου.
Το βιβλίο “Mondo et autres histoires” έτυχε θετικής υποδοχής από τους κριτικούς. H συλλογή μεταφράστηκε σε 36 γλώσσες. Η Washington Post περιγράφει τις ιστορίες ως «παράξενα, υπνωτικά και πολύ ποιητικά έργα» και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «στο φανταστικό σύμπαν του Le Clézio, ο κόσμος υπάρχει σε μια προκαταρκτική κατάσταση διαχρονικής χάρης, μέχρι να εισβάλει ο διεφθαρμένος και καταστροφικός κόσμος των ενηλίκων».
Η ιστορία του μικρού Mondo, ενός μυστηριώδους νεαρού αγοριού που εμφανίζεται μια μέρα σε ένα μικρό χωριό και γρήγορα ενσωματώνεται στην καθημερινότητά του, που δεν έχει σπίτι και κρύβεται στο φυσικό περιβάλλον του χωριού, γρήγορα κίνησε το ενδιαφέρον των μαθητών και των μαθητριών της Β’ τάξης. Πρόκειται για μία τρυφερή ιστορία που πραγματεύεται ζητήματα διαφορετικότητας, ενσυναίσθησης και ενηλικίωσης. Η απόμακρη ανθρωπότητα που εξερευνά ο Le Clézio σε αυτή τη συλλογή ιστοριών αντανακλά τον κόσμο των παιδιών. Ο κόσμος του Mondo είναι ο φυσικός κόσμος που ωθείται στο περιθώριο από την αυτάρεσκη, αδιάφορη νεωτερικότητα.
H ιστορία του μικρού αυτού αγοριού μιλά για την πανανθρώπινη λαχτάρα για μια ζωή πέρα από τα όρια και τις παγίδες της σύγχρονης ύπαρξης. Ο Mondo είναι ένα παιδί που μπορεί να δει και να εκτιμήσει αυτά τα μέρη τα γεμάτα θαύματα και γνώση. Είναι ένα μικρό αγόρι που η σύνδεσή του με την ομορφιά ενώνει μια παραθαλάσσια πόλη. Ένα παιδί που καταλαβαίνει “τόσα πράγματα, όχι όσα βρίσκεις στα βιβλία για τα οποία οι άνθρωποι θέλουν να μιλήσουν, αλλά σιωπηλά, δυνατά πράγματα, πράγματα γεμάτα ομορφιά και μυστήριο”. Και στο τέλος το ίδιο καταφέρνουμε και εμείς, οι αναγνώσες και αναγνώστριες των ιστοριών του.
Υπεύθυνη καθηγήτρια για τη δράση ήταν η κ. Νατάσα Τόλιου.
Δείτε εδώ.