Στο επετειακό 30ό Συνέδριο Ελλήνων Εκπαιδευτικών Ευρώπης (ΣΕΕΕ), που διεξήχθη στις 4 Απριλίου 2025 στο κτήριο Charlemagne τής ΕΕ στις Βρυξέλλες, με κεντρικό θέμα «Η εκπαιδευτική διαδικασία στην εποχή τής Τεχνητής Νοημοσύνης: προκλήσεις και εμπειρίες στην ΕΕ», συμμετείχε από το Α΄ Αρσάκειο Γυμνάσιο Ψυχικού, με εισήγηση, η φιλόλογος κ. Ευαγγελία Λουτριανάκη και ο μαθητής τής Β΄ τάξης Νικόλαος Κόμης. Στο συνέδριο, το οποίο πραγματοποιήθηκε υπό την Αιγίδα τής Πρεσβείας τής Ελλάδας στο Βέλγιο, συμμετείχαν εκπαιδευτικοί από όλη την Ευρώπη (η κ. Λουτριανάκη ήταν η μόνη συμμετοχή από την Ελλάδα), θεσμικοί φορείς και εκπαιδευτικές οργανώσεις.

Σημειώνουμε ότι η κ. Λουτριανάκη συνεργάζεται με το Συντονιστικό Γραφείο Εκπαίδευσης Βρυξελλών τα τελευταία τρία χρόνια, στο πλαίσιο επιμορφωτικών δράσεων. Το θέμα που παρουσίασε η εκπαιδευτικός και ο μαθητής ήταν «Η δημοκρατική και ρητορική παιδεία στην εποχή τής ΤΝ». Στην παρουσίαση έλαβε μέρος και η μαθήτρια τού Ευρωπαϊκού Σχολείου Βρυξελλών και μέλος τού Ρητορικού Ομίλου “Debate Club à Bruxelles” Νίκη Κεχαγιόγλου.

Η εισήγηση-πρόταση εστιάστηκε στο ότι η ρητορική παιδεία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος τής εκπαίδευσης τού ενεργού πολίτη, που καλείται να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που σχετίζονται με την ευρεία χρήση τής ΤΝ. Δεξιότητες, που συνδέονται με την επικοινωνία, την κριτική και δημιουργική σκέψη και τη συνεργασία, θεωρούνται απαραίτητες για τη γόνιμη αξιοποίηση μιας «νοήμονος μηχανής» και εξοπλίζουν τον σύγχρονο πολίτη με την ικανότητα προσεκτικής προσέγγισης τής πραγματικότητας, η οποία συχνά απαιτεί αμφισβήτηση και διερεύνηση.

Συγκεκριμένα, παρουσιάστηκε το Πρόγραμμα Ρητορικής και Επικοινωνίας «Τεισίας», εγκεκριμένο από το ΙΕΠ για τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων από το 2021, που έχει στο επίκεντρο την ενεργό και διερευνητική μάθηση και την αυτενέργεια των μαθητών/-τριών. Δόθηκαν προτάσεις για την αξιοποίηση τού προγράμματος στη διδασκαλία τής Ελληνικής στο εξωτερικό και, τέλος, παρουσιάστηκε το νεοσυσταθέν Δίκτυο Ρητορικής για την Ομογένεια και συνδέθηκαν οι στόχοι του με την αξιοποίηση τής ΤΝ σε δράσεις που προτείνονται για τα μέλη του.

Σε όλες τις εισηγήσεις δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην ενημέρωση για τη γενική στρατηγική και τις πολιτικές που ακολουθούν τα όργανα τής ΕΕ στο θέμα τής Τεχνητής Νοημοσύνης (AI), ιδίως, στην εφαρμογή της στο φάσμα τής εκπαίδευσης, αλλά και στις εμπειρίες των μάχιμων εκπαιδευτικών.

Το πρόγραμμα των εργασιών τού συνεδρίου μπορείτε να δείτε εδώ.

Εγγραφείτε στο Νewsletter

Ενημερωθείτε για τα νέα μας και μείνετε συντονισμένοι με όλες τις εξελίξεις που αφορούν το Σχολείο σας!

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την πολιτική απορρήτου μας για περισσότερες λεπτομέρειες.