Η καθηγήτρια Γαλλικής Γλώσσας τού Β΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Σχολείου Εκάλης κ. Ευφροσύνη Γεώργα παρακολούθησε ημερίδα, διάρκειας 4 ωρών, με τίτλο «Grand Café Pédagogique», η οποία πραγματοποιήθηκε, στις 18 Ιουνίου 2025, στην Ελληνογαλλική Σχολή Ουρσουλίνων και διοργανώθηκε από την κ. Annick Hatterer, Παιδαγωγική Υπεύθυνη τού εκδοτικού οίκου “CLE International”, που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα περισσότερο από 30 χρόνια.

Οι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν στην ημερίδα ενημερώθηκαν από την κ. Marigel Garcia Lozano, Παιδαγωγική Σύμβουλο στο Κέντρο Υποστήριξης τής Διδασκαλίας τού Πανεπιστημίου τού Poitiers στη Γαλλία, που υποστηρίζει εκπαιδευτικούς στα παιδαγωγικά τους εγχειρήματα και προσφέρει επιμορφώσεις στην πανεπιστημιακή διδακτική. Με πάνω από 20 χρόνια εμπειρίας στη διδασκαλία τής Γαλλικής ως Ξένης Γλώσσας (FLE) και τής Ψυχολογίας στο Μεξικό, διδάσκει, επίσης, Ισπανικά ως Ξένη Γλώσσα και συμμετέχει ενεργά σε μεταπτυχιακά προγράμματα που αφορούν στην εκπαιδευτική τεχνογνωσία και τη συμβουλευτική στην παιδαγωγική.

Ακολουθούν οι θεματικές τής ημερίδας:

PlénièreΚεντρική Ομιλία: «Oser parler en classe de FLE: des leviers pédagogiques pour dépasser les blocages» («Τολμώντας να μιλήσουμε στην τάξη τής Γαλλικής ως Ξένης Γλώσσας (FLE): Παιδαγωγικοί Μοχλοί για την υπέρβαση των εμποδίων»)

Η ομιλία σε μια ξένη γλώσσα αποτελεί βασικό στόχο, αλλά συχνά βιώνεται ως πραγματική πρόκληση από τους μαθητές/-τριες. Παρόλο που η προφορική δεξιότητα θεωρείται θεμελιώδης στην εκμάθηση τής Γαλλικής ως Ξένης Γλώσσας (FLE), παραμένει, παραδόξως, μια από τις πιο δύσκολες στην ανάπτυξή της,
Γιατί πολλοί μαθητές/-τριες δυσκολεύονται να εκφραστούν, ακόμη κι όταν διαθέτουν τις απαιτούμενες γλωσσικές γνώσεις; Τι τους κρατά πίσω και, κυρίως, τι μπορούμε να κάνουμε εμείς οι εκπαιδευτικοί για να άρουμε αυτά τα εμπόδια;

Σε αυτή τη συνάντηση, εξερευνήσαμε τους πολλαπλούς παράγοντες, ατομικούς, συναισθηματικούς και περιβαλλοντικούς,  που επηρεάζουν την παραγωγή τού προφορικού λόγου. Αναλύσαμε, επίσης, τον ρόλο των πεποιθήσεων σχετικά με την εκμάθηση γλωσσών και των διδακτικών πρακτικών που εφαρμόζονται στην τάξη. Μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα και εφαρμόσιμες στρατηγικές, είδαμε πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον ασφαλές, ενθαρρυντικό και ευνοϊκό για την προφορική έκφραση, ακόμη και για τους πιο συγκρατημένους μαθητές/-τριες.

Atelier 1 – Εργαστήριο 1: «Pas assez d’attention ? Enseigner le FLE à l’ère du multitâche» («Μήπως δεν προσέχουν αρκετά; Διδάσκοντας τη Γαλλική ως Ξένη Γλώσσα (FLE) στην εποχή τής πολυδιεργασίας»

Πώς μπορούμε να κεντρίσουμε και, κυρίως, να διατηρήσουμε την προσοχή των μαθητών/-τριών μας σε έναν κόσμο γεμάτο από αδιάκοπες πληροφορίες και ερεθίσματα;

Με βάση ευρήματα από τις γνωστικές επιστήμες, το εργαστήριο αυτό προσκάλεσε τους συμμετέχοντες/-ουσες να προβληματιστούν γύρω από τους μηχανισμούς τής προσοχής και τα όρια τής πολυδιεργασίας, η οποία συχνά υπερεκτιμάται στην καθημερινή εκπαιδευτική πρακτική. Σε ένα διαδραστικό πλαίσιο, εντοπίσαμε παράγοντες που παρεμποδίζουν τη συγκέντρωση και μοιραστήκαμε στρατηγικές για τη δημιουργία ενός μαθησιακού περιβάλλοντος που ενισχύει τη γνωστική εμπλοκή. Στόχος μας ήταν να διαμορφώσουμε παιδαγωγικές προσεγγίσεις, προσαρμοσμένες στο πλαίσιο τής διδασκαλίας τής FLE, τις οποίες κάθε εκπαιδευτικός μπορεί να υιοθετήσει, να προσαρμόσει και να εφαρμόσει σταδιακά στη δική του διδακτική πρακτική.

Εγγραφείτε στο Νewsletter

Ενημερωθείτε για τα νέα μας και μείνετε συντονισμένοι με όλες τις εξελίξεις που αφορούν το Σχολείο σας!

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την πολιτική απορρήτου μας για περισσότερες λεπτομέρειες.