e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Με αφορμή την επίσκεψή τους, τον Φεβρουάριο 2024, στο Κέντρο Ελληνικής Κεραμικής, τα νήπια τού τμήματος Ν.2 τού Αρσακείου Νηπαιγωγείου Ψυχικού επιχείρησαν ένα μικρό πέρασμα στην Αρχαία Ελλάδα και μελέτησαν, με τη βοήθεια εποπτικού υλικού, σκηνές από την καθημερινότητα των προγόνων μας, όπως αυτές αποτυπώνονται σε παραστάσεις διασωθέντων αγγείων.

Με την παρότρυνση τής νηπιαγωγού τους κ. Μαρίνας Παπατζανάκη, αποφάσισαν να συμμετάσχουν στον 11ο Παιδικό Διαγωνισμό Ζωγραφικής τού Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης με θέμα «Σημερινές ιστορίες αγγείων». Τα παιδιά κλήθηκαν να απαντήσουν στην ερώτηση «Αν οι άνθρωποι τής αρχαιότητας μάς άφησαν εικόνες που έκριναν σημαντικές για τους ίδιους πάνω σε πήλινα αγγεία, εσύ τι θα επέλεγες να βρουν ως δική σου εικόνα οι άνθρωποι των επόμενων γενεών;»

Τα παιχνίδια στην αυλή, η επαφή με τη φύση, το αγαπημένο τους άθλημα, η συνήθεια τής ανακύκλωσης που καλλιεργήθηκε μέσα από το Εργαστήριο Δεξιοτήτων για την οικολογία, οι μασκαράδες τής Αποκριάς, έντονα καιρικά φαινόμενα τής εποχής, αλλά και πολλές άλλες προσωπικές μαρτυρίες αποτυπώθηκαν από τα παιδιά στα περιγράμματα αγγείων που τους μοίρασαν οι νηπιαγωγοί τους. Η δραστηριότητα ενθουσίασε τα παιδιά και έδωσε το έναυσμα για να ξεκινήσει μια ακόμη συζήτηση για την αξία τής προσπάθειας. Ευχόμενοι ο ένας στον άλλον επιτυχία, οι μικροί μαθητές κράτησαν με καμάρι τα έργα τους και έβγαλαν αναμνηστική φωτογραφία, προτού σταλούν οι ζωγραφιές τους στο Μουσείο.

Τα έργα των παιδιών θα παρουσιαστούν τον Σεπτέμβριο 2024 σε μια μεγάλη έκθεση στο πλαίσιο τού 2ου Cycladic Kids Festival, το οποίο θα διοργανωθεί με τη συνεργασία τού Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας τού Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ). Στην ψηφιακή έκθεση, η οποία θα είναι προσβάσιμη στην ιστοσελίδα τού Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, θα παρουσιαστούν διαδικτυακά τα έργα όχι μόνο των νικητών αλλά όλων των συμμετασχόντων στον διαγωνισμό.