e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Με αφορμή τον εορτασμό τής Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών, στις 26 Σεπτεμβρίου 2019, οι μαθητές όλων των τάξεων τού τμήματος Γερμανικών των Αρσακείων Δημοτικών Ψυχικού συμμετείχαν σε δράσεις κατά τη διάρκεια ολόκληρης τής εβδομάδας.

Στόχος των δράσεων ήταν η ευαισθητοποίηση των μαθητών αναφορικά με τη σημασία τής εκμάθησης γλωσσών, αλλά και τη σπουδαιότητα τής γλωσσικής και πολιτιστικής  πολυμορφίας τής Ευρώπης.

Οι μαθητές όλων των τάξεων παρακολούθησαν αρχικά βίντεο αφιερωμένα στην ημέρα αυτή με χαιρετισμό από πολλές χώρες σε διαφορετικές γλώσσες.

Οι μαθητές τής Γ΄ τάξης ζωγράφισαν σημαίες των χωρών τής Ευρώπης, έμαθαν πώς λέγονται οι αντίστοιχες χώρες, καθώς και τα χρώματα των σημαιών στα Γερμανικά.

Οι μαθητές τής Δ΄ τάξης άκουσαν και τραγούδησαν ένα διασκεδαστικό παιδικό τραγούδι και έμαθαν να μετρούν σε πολλές γλώσσες. Ζωγράφισαν, επίσης, παιδιά με σημαίες διαφορετικών χωρών και διδάχθηκαν το σχετικό λεξιλόγιο

Οι μαθητές τής Ε΄ τάξης έμαθαν γνωστές παροιμίες στα Γερμανικά, τις συνέκριναν με αντίστοιχες ελληνικές και συνειδητοποίησαν πόσες ομοιότητες υπάρχουν ανάμεσα στις δύο γλώσσες.
Αρχικά ανακάλυψαν μόνοι τους τις παροιμίες, ενώνοντας καρτέλες, και έπειτα βρήκαν την αντίστοιχη ελληνική. Στη συνέχεια μια ομάδα μαθητών αποτύπωσε με χρώματα και σχέδια στο χαρτί την κάθε παροιμία χωρίς λέξεις, ενώ η άλλη ομάδα έπρεπε να βρει την παροιμία.

Τέλος, οι μαθητές τής Στ΄ τάξης παρακολούθησαν προβολή διαφανειών από την πλατφόρμα e-arsakeio σχετικά με τη θεματολογία τής ημέρας και τον πολιτισμό των γερμανόφωνων χωρών, και συμμετείχαν σε σχετικό κουίζ.

Μέσα πό όλες αυτές τις δραστηριότητες οι  μαθητές κατανόησαν την αξία τής πολυγλωσσίας και την ιδιαίτερη σημασία τής εκμάθησης γλωσσών στις σημερινές πολυπολιτισμικές κοινωνίες.