e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Τη φετινή χρονιά 2022-2023 το Β΄ Αρσάκειο Δημοτικό Σχολείο Ψυχικού σε συνεργασία με το Δημοτικό Σχολείο από τη Βίβλο τής Νάξου ήταν τα πρώτα σχολεία, πανελλαδικά, που συμμετείχαν στο καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Από την ελληνική μυθολογία στις διαστημικές αποστολές τής NASA".

Η αφορμή για την συνεργασία των δύο σχολείων δόθηκε με την ιστορική προσσελήνωση-ορόσημο με την αποστολή ARTEMIS, στέλνοντας αυτή τη φορά στη Σελήνη την πρώτη γυναίκα και τον πρώτο έγχρωμο άνδρα.

Με αφορμή τον συνδυασμό Μυθολογίας και Αστρονομίας μαθητές, μαθήτριες και εκπαιδευτικοί πραγματοποιήσαν στη σχολική τάξη σχετικές δράσεις και προγράμματα, με την στήριξη τού κ. Βασίλη Λαμπρινουδάκη, ομότιμου καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μέλους τού Δ.Σ. τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, και τής Υπηρεσίας Πολιτιστικών Προγραμμάτων και Δραστηριοτήτων τής Φ.Ε.

Οι μαθητές των Δ΄, Ε΄ και Στ΄ τάξεων και των δύο σχολείων, κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, συμμετείχαν σε τηλεδιασκέψεις, κατά τις οποίες πραγματοποιούνταν από κοινού δραστηριότητες και παρουσιάσεις για όλα τα γνωστικά αντικείμενα, με τη χρήση ψηφιακών λογισμικών.

Η συνεργασία ολοκληρώθηκε στις 10 και 11 Μαΐου 2023, όταν οι μαθητές και οι μαθήτριες από τη Νάξο ήρθαν στην Αθήνα. Στις 10 Μαΐου μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί επισκέφθηκαν το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών στο Θησείο, ξεναγήθηκαν στους χώρους του και συμμετείχαν σε βραδινή ενόραση από το τηλεσκόπιο Δωρίδη στον Λόφο των Νυμφών.

Στις 11 Μαΐου, μαθητές, μαθήτριες και εκπαιδευτικοί από το Δημοτικό Σχολείο τής Βίβλου τής Νάξου επισκέφθηκαν τα Αρσάκεια Ψυχικού. Οι μαθητές τού Β΄ Αρσακείου Δημοτικού ξενάγησαν τους συμμαθητές τους στον Ιερό Ναό τής Αγίας Αναστασίας, στο Μουσείο Τεχνολογίας, στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, στις Βιβλιοθήκες αλλά και στις τάξεις τους, όπου αντάλλαξαν ευχές και δώρα. Όλοι μαζί παρακολούθησαν μια μικρή παρουσίαση από τον καθηγητή κ. Λαμπρινουδάκη για τα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα τής Νάξου.

Η συνάντηση έκλεισε με ένα διαδραστικό ψηφιακό παιχνίδι που έπαιξαν όλοι μαζί, χωρισμένοι σε ομάδες, στα tablets τού Εργαστηρίου Φυσικής με ερωτήσεις που είχαν δημιουργήσει οι ίδιοι οι μαθητές από τα projects που είχαν υλοποιήσει.

Η συνεργασία αυτή ενθουσίασε εκπαιδευτικούς, γονείς και κυρίως τα παιδιά που δήλωσαν την επιθυμία να συμμετάσχουν και πάλι σε παρόμοιες δράσεις.
Τα Αρσάκεια Σχολεία είναι σχολεία ανοιχτά, ανοιχτά στην καινοτομία και την εξωστρέφεια.