e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Το Β΄ Αρσάκειο Δημοτικό Σχολείο Ψυχικού, ως μέλος τού Δικτύου Συνδεδεμένων Σχολείων τής UNESCO (ASPnet / Associated Schools Project Network), που αποτελεί ένα παγκόσμιο δίκτυο στο οποίο συμμετέχουν σχολεία πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και επαγγελματικής εκπαίδευσης, έχει δεσμευτεί να προωθεί τις προτεραιότητες τού διεθνούς οργανισμού, συμβάλλοντας στην επίτευξη των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών για μια πιο δίκαιη, ειρηνική και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη.

Η Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, γνωστή και ως Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και Πνευματικών Δικαιωμάτων ή Διεθνής Ημέρα τού Βιβλίου, γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 23 Απριλίου από τον Εκπαιδευτικό, Επιστημονικό και Πολιτιστικό Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO) με στόχο την προώθηση τής ανάγνωσης, τής δημοσίευσης και των πνευματικών δικαιωμάτων.

Τη φετινή χρονιά 2022-2023, με αφορμή αυτή την ημέρα οι καθηγήτριες Αγγλικής Γλώσσας τού Σχολείου με τους μαθητές όλων των τάξεων σχεδίασαν τη δράση “The Bookish Kids!”. Στόχος ήταν η προτροπή προς του μαθητές και τις μαθήτριες να διαβάσουν, να σκεφτούν, να αναζητήσουν, να εμπνευστούν, να συνθέσουν και να ανακαλύψουν τη χαρά τής επαφής με ένα βιβλίο αλλά και με κάθε είδους ανάγνωσμα.
Τα παιδιά τής Α΄ τάξης διάβασαν και δραματοποίησαν τη μαγευτική ημέρα τού μικρούλη Timothy Pope στο πάρκο μέσα από την ιστορία “There’s a Shark in the Park!”. Απόλαυσαν την περιπέτεια αυτή και διασκέδασαν.

Οι μαθητές τής Β΄ τάξης επεξεργάστηκαν την ιστορία «Chocolate, Chocolate Everywhere! The Chocolate Fountain!» και ενθουσιάστηκαν με τον μικρό James και τους γονείς του. Μέσα από το βιβλίο αυτό έμαθαν για τη διαδικασία παραγωγής τής σοκολάτας, ταξίδεψαν νοητά στις φυτείες των κακαόδεντρων και συνδύασαν το ταξίδι αυτό με την αγαπημένη τους σοκολάτα. Ακόμα, ζωγράφισαν τον αγαπημένο τους χαρακτήρα τής ιστορίας, ενώ μίλησαν με τους συμμαθητές τους για τον τύπο τής σοκολάτας που αγαπούν αλλά και για τον αγαπημένο τους ήρωα.

Τα παιδιά τής Γ΄ τάξης επεξεργάστηκαν το ηλεκτρονικό βιβλίο «Moon: Earth’s Best Friend». Μέσα από την αφήγηση τού φεγγαριού οι μαθητές έμαθαν για τη γέννησή του, τις φάσεις του, τη χρησιμότητά του για τον πλανήτη Γη. Ακόμα, διλοτέχνησαν τις δικές τους εικαστικές δημιουργίες με τη σύνθεση των οποίων δημιουργήθηκε ένα πολύ όμορφο ταμπλό.

Τα παιδιά τής Δ΄ τάξης πραγματοποίησαν ένα αφιέρωμα-μαραθώνιο ανάγνωσης και επινοητικότητας! Αρχικά διάβασαν το εικονογραφημένο βιβλίο «Γκρούφαλο», όπου ένα μικρό ποντικάκι περπατά μέσα στο δάσος και συναντά μια αλεπού, μια κουκουβάγια και ένα φίδι. Για να τους αποκρούσει, λέει στον καθένα για τον τρομακτικό Gruffalo, αλλά όταν το ποντίκι συναντά πραγματικά τον ίδιο τον Gruffalo εφευρίσκει έξυπνα μια άλλη ιστορία και καταφέρνει να ξεφύγει από τον κίνδυνο ξανά. Οι μαθητές και οι μαθήτριες ενθουσιάστηκαν με αυτή την πανέξυπνη ιστορία και διδάχτηκαν πόσο σημαντική είναι η ψυχραιμία και η εφευρετικότητα απέναντι στον φόβο. Επιπλέον, παρακολούθησαν τη σχετική ταινία, την οποία απόλαυσαν.

Οι μαθητές τής Ε΄ τάξης επεξεργάστηκαν την ιστορία «The Wrinkle crinkle Man», μίλησαν για τους χαρακτήρες και τα συναισθήματά τους και διδάχτηκαν πόσο σημαντικές αρετές είναι η δικαιοσύνη και η αυτάρκεια.

Οι μαθητές τής Στ΄ τάξης μέσα από την ιστορία «The Zoo» και τα αλληγορικά της μηνύματα γνώρισαν τον μαγικό κόσμο τού διαστήματος, έκαναν δικές τους μικρές παρουσιάσεις με τα «δημιουργήματα» τους, τα moon creatures, και εξέπληξαν όλους με την φαντασία και την επινοητικότητά τους.
Ακόμα, γνωρίζοντας πόσο συναρπαστικό είναι το διάστημα για αυτές τις ηλικίες και συμμετέχοντας στο πρόγραμμα από τη Μυθολογία στο Διάστημα, οι εκπαιδευτικοί σχεδίασαν ένα μικρό αφιέρωμα σε αυτό διαβάζοντας μικρές ιστορίες που αφορούσαν σπίτια στο μέλλον. Τα παιδιά μίλησαν, έγραψαν, ζωγράφισαν και κατασκεύασαν το δικό τους διαστημικό σπίτι!

Πατήστε εδώ για να δείτε ένα μικρό δείγμα των Bookish Kids.