e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, στις 2 Απριλίου 2015 οι μαθητές τού Γ΄ Αρσακείου Δημοτικού Ψυχικού που διδάσκονται Γαλλικά συμμετείχαν σε διάφορες δράσεις, τις οποίες επιμελήθηκε η καθηγήτριά τους κ. Δέσποινα Χατζηιωάννου.
Οι μαθητές τής Γ΄ τάξης είχαν την πρώτη τους επαφή με το γαλλικό εξωσχολικό βιβλίο, διαβάζοντας στην τάξη το παραμύθι “Le Petit Chaperon Rouge” των αδερφών Grimm, σε εικονογράφηση τής Lisbeth Zwerger, από τις εκδόσεις Duculot. Στην συνέχεια κατασκεύασαν σελιδοδείκτες με την αγαπημένη τους εικόνα από το παραμύθι. Παράλληλα, συζήτησαν για το πόσο σημαντικό είναι να διαβάζουμε βιβλία, όπως επίσης και για τα διάφορα είδη βιβλίων που υπάρχουν (περιπέτειας, κόμικς κ.λπ.). Τέλος, με αφορμή ένα σχέδιο εργασίας τής μεθόδου διδασκαλίας Zig Zag 1, έφτιαξαν το δικό τους βιβλίο με τίτλο "J’ aime – Je n’ aime pas", όπου παρουσίασαν τι τους αρέσει και τι δεν τους αρέσει να τρώνε, βασισμένοι στο διδαγμένο θεματικό λεξιλόγιο τής αντίστοιχης ενότητας.
Παράλληλα με την εκπόνηση τού διαθεματικού τους προγράμματος που αφορούσε στη φύση, οι μαθητές τής Δ΄ τάξης διάβασαν και επεξεργάστηκαν διαδραστικά στην τάξη το παραμύθι “Lucien et l’ arbre chouette”, που δημιούργησαν η Valérie Sacchi και το Service Eco-conseil (εκδόσεις Ville Namur) με στόχο να ευαισθητοποιήσει τα παιδιά σε θέματα προστασίας τής φύσης. Ακόμη ζωγράφισαν το αγαπημένο τους βιβλίο σε σχετικό φύλλο εργασίας.
Οι μαθητές τής Ε΄ τάξης παρακολούθησαν στην τάξη τη διαδραστική αφήγηση τού κορυφαίου παιδικού παραμυθιού τού Antoine de Saint-Exupéry “Le Petit Prince”, μια παραγωγή τής Gyoza Media, με τη φωνή τού Sami Frey, μουσική τού Olivier Pryszlak και τρισδιάστατες εικόνες. Στην συνέχεια επεξεργάστηκαν σχετικό φυλλάδιο.
Τέλος, οι μαθητές τής Στ΄ τάξης έγιναν “κριτικοί βιβλίου” και έγραψαν την δική τους κριτική για το αγαπημένο τους βιβλίο. Επίσης, φιλοτέχνησαν αφίσα για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου εκφράζοντας μέσα από τα μηνύματά τους την αγάπη τους για την ανάγνωση βιβλίων.
Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, η οποία θεσμοθετήθηκε το 1967, εορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απρίλιου προς τιμήν τού διάσημου Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν.