e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Την Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015 οι μαθητές όλων των τάξεων τού Α΄Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού παρακολούθησαν δύο βραβευμένες ταινίες μικρού μήκους.
Συγκεκριμένα οι μαθητές τής Α΄ τάξης παρακολούθησαν στο Αμφιθέατρο τού Σχολείου τη γαλλική ταινία παραγωγής 1956 «Το κόκκινο μπαλόνι», σε σκηνοθεσία Αλμπέρ Λαμορίς.
Η ταινία, που προβλήθηκε στις Κάννες το 2007, στο πλαίσιο τού Δεκαπενθήμερου των Σκηνοθετών, με ολοκαίνουργιες ψηφιακά αποκατεστημένες κόπιες, έχει ως θέμα την ιδιότυπη φιλία που αναπτύσσεται μεταξύ ενός αγοριού και ενός μπαλονιού στο Παρίσι τής δεκαετίας τού '50. Ένα μοναχικό αγόρι συναντά ένα μπαλόνι το οποίο γίνεται ο καλύτερος και πιστότερος φίλος του. Η φιλία αυτή δοκιμάζεται αλλά ξεπερνά τις δυσκολίες. Σε ένα φόντο μονότονα γκρίζο αυτή η φιλία είναι το μόνο πράγμα που δίνει χρώμα. Όμως είναι καταδικασμένη από τη φθαρτή φύση τού υλικού... ή μήπως όχι; Για το αγόρι τής ταινίας το μπαλόνι είναι η εικόνα τού ονείρου του για τον κόσμο, ενός κόσμου φωτεινού, όχι γκρι!  Η ταινία απέσπασε τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες και βραβείο σεναρίου στα βραβεία Όσκαρ.
Αμέσως μετά ακολούθησε προβολή τής μικρού μήκους ταινίας κινούμενων σχεδίων “The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore”, σε σκηνοθεσία William Joyce και Brandon Oldenburg. Πρόκειται για μια ταινία 15 λεπτών που συνδυάζει διάφορες κινηματογραφικές τεχνοτροπίες (μινιατούρες, κινούμενα σχέδια με τη χρήση υπολογιστών, 2D animation) και κέρδισε το Όσκαρ μικρού μήκους animation για το 2012.
Είναι εμπνευσμένη από τον Μάγο τού Οζ, τον τυφώνα Κατρίνα, τον κωμικό Buster Keaton και την αγάπη για τα βιβλία. Όπως τονίζουν οι δημιουργοί, πρόκειται για «την ιστορία των ανθρώπων που αφοσιώνουν τις ζωές τους στα βιβλία και τα βιβλία τούς το ανταποδίδουν». Η ταινία εξιστορεί το τι συμβαίνει στον ήρωα Μόρις Λέσμορ όταν μετά την επέλαση ενός τυφώνα βρίσκεται σε έναν φανταστικό κόσμο, όπου τα βιβλία έχουν ζωντανέψει και συμπαραστέκονται στους ανθρώπους...
Την ίδια ταινία, “The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore”, παρακολούθησαν στο θέατρο τού Σχολείου και οι μαθητές τής Β΄ και Γ΄ τάξης.
Επίσης σε αυτούς τους μαθητές προβλήθηκε και η πασίγνωστη και βραβευμένη ιστορία μικρού μήκους τού 1959 «Ο Ντόναλντ στη χώρα τής μαθηματικής μαγείας». Ο περίεργος Ντόναλντ Ντακ αποφασίζει να μπει στον μυστηριώδη κόσμο τής φαντασίας. Στόχος του είναι να φτάσει στη χώρα τής μαθηματικής μαγείας, έναν τόπο όπου τα δέντρα έχουν τετραγωνικές ρίζες και τα ποτάμια ξεχειλίζουν από νούμερα!