e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




"Οι Ρομά υπάρχουν όσο μένουν μακριά, όσο το πεπρωμένο τους δεν συναντιέται με το δικό μας, όσο τα όνειρά τους δεν συνωστίζονται με τα δικά μας. Εξόριστοι εδώ και χιλιάδες χρόνια από τις κοινωνίες με τις οποίες έρχονται σε επαφή, είναι καταδικασμένοι να ζουν στο περιθώριο, στις παρυφές κάθε κοινωνίας. Ο εξόριστος αυτός τόπος έγινε σταδιακά η πατρίδα τους, εκεί όπου ονειρεύονται, εκεί όπου θάβουν τα όνειρά τους κάτω από το χώμα. Η Σαμπιχά, μια χαρισματική γυναίκα στην καρδιά τού Δροσερού, (τού χωριού των Ρομά στην Ξάνθη) αποφασίζει να αναλάβει δράση για όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω της, να διεκδικήσει ίσα δικαιώματα για τους Ρομά, αλλά και να αλλάξει τα κακώς κείμενα τής ίδιας τής κουλτούρας τους." (από τον διαδικτυακό τόπο: http://tdf.filmfestival.gr/default.aspx?lang=el-GR&page=1319&SectionID=149&MovieID=1695)
Αυτό είναι το θέμα τού ντοκιμαντέρ «Μετέωροι Άνθρωποι», σε σκηνοθεσία Θέκλας Μαλάμου και Στρατή Βογιατζή, που παρακολούθησαν οι μαθητές μας, την Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017, στο πλαίσιο τού εφετινού Πολιτιστικού Διημέρου τού Σχολείου μας.
Ένα ντοκιμαντέρ που αποκαλύπτει μια πραγματικότητα που δεν φανταζόμαστε και πυροδοτεί σκέψεις και προβληματισμούς, που οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να μοιραστούν με τους δημιουργούς τής ταινίας στη συζήτηση που ακολούθησε μετά την προβολή της.