e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Οι μαθήτριες τής Γ΄ τάξης τού Α΄ Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού Θεοδωροπούλου Μαριτίνα και Καρακατσάνη Ζωή συμμετείχαν στη τρίωρη συνάντηση διαλόγου 75 μαθητών και μαθητριών 18 γυμνασίων και λυκείων τής Αττικής, με θέμα «Δημοκρατικό Σχολείο: Είναι εφικτό;», την οποία διοργάνωσε ο "Συνήγορος τού Πολίτη" στο πλαίσιο τής αποστολής του για την προάσπιση και προαγωγή των δικαιωμάτων τού παιδιού.
Η εκδήλωση είχε ως στόχο την ανταλλαγή και επεξεργασία εμπειριών, ιδεών και καλών πρακτικών για την υλοποίηση των αρχών τού δημοκρατικού σχολείου και την ενίσχυση τού ρόλου και των ευθυνών των μαθητικών κοινοτήτων στη σχολική ζωή.
Στη συνάντηση έγινε παρουσίαση των διαπιστώσεων τού Συνήγορου και προτάσεων μαθητών από προηγούμενες συναντήσεις για το δημοκρατικό σχολείο, ενώ ακολούθησαν ομάδες συζήτησης σε θεματικές, με βάση ερωτήματα που έθεσαν µέλη τής Ομάδας Εφήβων Συμβούλων τού Συνήγορου τού Παιδιού (στην οποία συμμετέχει για 2η χρονιά η απόφοιτος τού Γυμνασίου μας Νέλλη Σερντάρη) και στη συνέχεια παρουσιάστηκαν σκέψεις και προτάσεις από μαθητές και μαθήτριες σε ολομέλεια.
Το τελικό συμπέρασμα στην ολομέλεια ήταν ότι η εκπαίδευση στη δημοκρατία χρειάζεται πριν από όλα να είναι βιωματική και να συνδυάζεται με κλίμα συνεννόησης και συνεργασίας που θα υποστηρίζεται από όλα τα μέρη στις σχολικές κοινότητες.
Τις μαθήτριες συνόδευσαν οι καθηγήτριες Κ. Μαίρη Σερβετά και Βάλια Λουτριανάκη οι οποίες και συμμετείχαν στη συζήτηση τής ομάδας εκπαιδευτικών τής συνάντησης.

«Η εκδήλωση αυτή μας ευαισθητοποίησε όλους, μαθητές και καθηγητές, ακόμη περισσότερο στην αξία τού διαλόγου μέσα στο σχολείο και καταλάβαμε πως ένα πραγματικά δημοκρατικό σχολείο μπορεί να επιτευχθεί πραγματικά μόνο μέσω τού αλληλοσεβασμού» 
Ζωή Καρακατσάνη