e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Στο πλαίσιο τής βιωματικής μάθησης αλλά και τής εξοικείωσης των μαθητών με τον ποιοτικό κινηματογράφο, οι μαθητές όλων των τάξεων τού Α΄ Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού παρακολούθησαν μέσα στις αίθουσές τους την Πέμπτη 27 Μαΐου 2021, την 4η, την 5η και υην6η διδακτική ώρα, την κινηματογραφική ταινία  "Το απαγορευμένο ποδήλατο" (WADJDA), παραγωγής 2012, σε σενάριο και σκηνοθεσία τής Χαϊφά-αλ-Μανσούρ.

Είναι η πρώτη ταινία μεγάλου μήκους που γυρίστηκε εξ ολοκλήρου στη Σαουδική Αραβία και η πρώτη ταινία μεγάλου μήκους με γυναίκα σκηνοθέτιδα από τη Σαουδική Αραβία.

Η ταινία έχει κερδίσει πολλά βραβεία σε κινηματογραφικά φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο και είχε προταθεί και για καλύτερη ξενόγλωσση ταινία στα βραβεία Όσκαρ (η πρώτη φορά που η χώρα υπέβαλε υποψηφιότητα για Όσκαρ). Κέρδισε, επίσης, στα βραβεία BAFTA τού 2014 εκείνο τής Καλύτερης Ξένης Ταινίας.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι στη Σαουδική Αραβία, όπου έχει γυριστεί η ταινία, δεν υπάρχουν καν κινηματογραφικές αίθουσες και η σκηνοθέτις χρειάστηκε πέντε χρόνια για να ολοκληρώσει την ταινία, καθώς ήρθε αντιμέτωπη με πάρα πολλές δυσκολίες και προβλήματα.

Η ταινία διαδραματίζεται στη δεκαετία τού 2000. Η Γουατζίντα, ένα 10χρονο κορίτσι από τη Σαουδική Αραβία, που ζει στην πρωτεύουσα Ριάντ, ονειρεύεται να αγοράσει ένα πράσινο ποδήλατο που βρίσκεται σε ένα κατάστημα από το οποίο περνάει καθημερινά πηγαίνοντας στο σχολείο. Θέλει να αγωνιστεί εναντίον τού φίλου της Αμπντουλάχ, ενός αγοριού από τη γειτονιά, αλλά στη χώρα τα ποδήλατα απαγορεύονται για τα κορίτσια, οπότε η μητέρα της αρνείται να τής το αγοράσει...

Μετά το τέλος τής προβολής ακολούθησε συζήτηση γύρω από την ταινία μεταξύ των μαθητών και των υπεύθυνων καθηγητών κάθε τμήματος.