e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Είκοσι δύο μαθητές και μαθήτριες τής Γ΄ τάξης τού Α΄ Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού λαμβάνουν μέρος στο 8ο Συνέδριο ATSMUN (Arsakeia -Tositseia Schools Model United Nations Conference) που διεξάγεται υβριδικά στην Πάτρα, από τις 3 έως τις 6 Νοεμβρίου 2022.

Το ATSMUN ανήκει από το 2019 στο διάσημο πρόγραμμα συνεργασίας τού THIMUN (The Hague International Model United Nations) που παρέχει υποστήριξη σε επιλεγμένο αριθμό συνεδρίων MUN (Model United Nations) σε όλες τις χώρες τού κόσμου.

Το Διεθνές Μοντέλο των Ηνωμένων Εθνών τής Χάγης (THIMUN) είναι το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό συνέδριο MUN που πραγματοποείται στη Χάγη. Το συνέδριο προσελκύει χιλιάδες συμμετέχοντες μαθητές και φοιτητές από όλον τον κόσμο.

Το ATSMUN είναι μια τριήμερη προσομοίωση των διασκέψεων και των εργασιών που πραγματοποιούνται στα Ηνωμένα Έθνη με σκοπό την ευαισθητοποίηση και την αφύπνιση τής νέας γενιάς σε ό,τι αφορά σε διεθνή θέματα υψίστης σημασίας.

Δίνεται, επίσης, η δυνατότητα στους συμμετέχοντες μαθητές να εξοικειωθούν με τον κόσμο τής διπλωματίας. την  επιχειρηματολογία, τη διαπραγμάτευση και τον συμβιβασμό.

Δεδομένου ότι η επίσημη γλώσσα τού συνεδρίου είναι τα Αγγλικά, δίνεται η ευκαιρία στους μαθητές να τελειοποιήσουν τις γλωσσικές και τις ρητορικές τους δεξιότητες, αφού πρέπει να εκφωνήσουν ομιλίες μπροστά σε κοινό.

Για να λάβει μέρος ένας μαθητής σε ένα Μοντέλο Ηνωμένων Εθνών απαιτείται έρευνα, η οποία περιλαμβάνει τρέχοντα θέματα: οικονομικά, γεωγραφικά, κυβερνητικά, ιστορικά και πολιτικά.

Για την προετοιμασία τους οι μαθητές πρέπει να μάθουν τους κανόνες τής κοινοβουλευτικής διαδικασίας, να κάνουν έρευνα σε βάθος και να γράψουν εργασίες δίνοντας μια ευρεία περιγραφή για τη θέση τής χώρας την οποία εκπροσωπούν.

Η προετοιμασία των μαθητών τού Α΄ Αρσακείου Γυμνασίου ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στην πρεσβεία τής Ιταλίας και με τηλεφωνική ενημέρωση από τις πρεσβείες των άλλων χωρών.

Στο συνέδριο, κατά τη διάρκεια του οποίου οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με μαθητές από σχολεία όχι μόνο τής Ελλάδας αλλά και άλλων χωρών, πρέπει να σχηματίσουν συμμαχίες, να παρουσιάσουν προετοιμασμένες αλλά και αυτοσχέδιες ομιλίες.

Τους μαθητές που εκπροσωπούν ως ξένοι διπλωμάτες τις χώρες τής Αργεντινής, τής Ιταλίας και τής Φινλανδίας σε θέματα τής ημερήσιας διάταξης, σε διάφορες επιτροπές, προετοίμασε η καθηγήτρια τής Αγγλικής Γλώσσας κ. Μαρία Μαρίν, στο πλαίσιο τής Ζώνης Λέσχη Μοντέλου Ηνωμένων Εθνών, που λειτουργεί στο Σχολείο μας.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες που λαμβάνουν μέρος στο 8ο ATSMUN είναι οι εξής:

Για την εκπροσώπηση τής Αργεντινής: Μαρίνα Αχλαδιώτη, Άννα-Μαρία Βαλασσοπούλου, Ιωάννης Δημόπουλος, Κωνσταντίνος Λιόντος, Κερασία-Καλλιρόη Παναγιωτοπούλου, Σταυρούλα Πούλου, Άννα Σάκκου και Σοφοκλής-Βασίλειος Τσεπέτης. 

Για την εκπροσώπηση τής Ιταλίας: Φρειδερίκη Γεροντοπούλου, Σταυρούλα Καρσά, Αθανάσιος Λημναίος, Χριστόφορος Λυμπερόπουλος, Νικόλαος Μήτρακας, Αγγελική-Ευλαλία Ναΐδη και Ελένη Τσόχου.

Για την εκπροσώπηση τής Φινλανδίας: Ελένη Ασημακοπούλου, Άννα-Μαρία Θεοδωράκη, Ελισάβετ-Αγγελική Κακαλή, Νικόλαος Λουκιδέλης, Φαίδρα Μελακοπούλου, Σοφία Πασχάλη και Ειρήνη Χρυσοβαλάντου Ρούσσου.

Στην Πάτρα στο 8ο Συνέδριο ATSMUN συνοδεύουν τους μαθητές και τις μαθήτριες οι εκπαιδευτικοί κ. Μαρία Μαρίν (επικεφαλής τής αποστολής), Ευσταθία Παπαστόιτση (καθηγήτρια Αγγλικής Γλώσσας) και Χρυσούλα Κλειδή (Υποδιευθύντρια, φιλόλογος).