e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Μαθήτριες τού Α΄ Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού, στις 4 Απριλίου 2023, παρουσίασαν την ερευνητική εργασία «Είμαστε από καλή γενιά... Αναζητώντας τη Μικρασία στο Αρσάκειο τού σήμερα» στο πλαίσιο τού 9ου Παναρσακειακού Μαθητικού Συνεδρίου «Μνήμη Μικρασιατικού Πολιτισμού». Για την εργασία αυτή εργάστηκαν οι μαθήτριες τής Β΄ τάξης: Εκάτη-Αικατερίνη ΑντύπαΙσιδώρα Αϊβαλιώτου και Ναυσικά Δουβίτσα με την επίβλεψη τής φιλολόγου κ. Αικατερίνης Κολεύρη.

Ειδικότερα, διενεργήθηκε έρευνα για την παρουσία και την επίδραση τού μικρασιατικού ελληνισμού στα Αρσάκεια - Τοσίτσεια Σχολεία Ψυχικού και Εκάλης. Σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς και μαθητές όλων των Αρσακείων Γυμνασίων καταρτίστηκε ερωτηματολόγιο με στόχο την ιχνηλάτηση των μικρασιατικών καταβολών στην αρσακειακή οικογένεια.

Αξιοποιώντας την τεχνολογία οι μαθήτριες συμμετείχαν στη διαμόρφωση ενός ψηφιακού ερωτηματολογίου. Στη συνέχεια ενημέρωσαν τους συμμαθητές τους και προέτρεψαν όσους έχουν μικρασιατικές καταβολές να το συμπληρώσουν, αφού αποταθούν για πληροφορίες σε άτομα τού οικογενειακού τους περιβάλλοντος.

Η αποδελτίωση και η επεξεργασία των δεδομένων οδήγησαν στη συγκρότηση πέντε αναρτημένων εργασιών.

Με εικόνες και χάρτες παρουσιάστηκαν πληροφορίες για τον τόπο καταγωγής και πρώτης εγκατάστασης οικογενειών των μαθητών που έχουν καταγωγή από τη Μικρά Ασία.

Αναφέρθηκαν οι επαγγελματικές δραστηριότητες στις χαμένες πατρίδες, αλλά και η αποτύπωσή τους στα οικογενειακά ονόματα και επίθετα. Αξιοποιήθηκαν εργαλεία στατιστικής, όπως κυκλικά διαγράμματα για την αποτύπωση εθίμων, πολιτιστικών στοιχείων και κειμηλίων που διατηρούν οι οικογένειες των παιδιών.

Έτσι, οι μαθήτριες τού Σχολείου ήρθαν σε επαφή με τη διαδικασία πρωτότυπης έρευνας, γνώρισαν πτυχές τού μικρασιατικού ελληνισμού με βιωματικό τρόπο και συνειδητοποίησαν τη σημασία που έχει η σφραγίδα των χαμένων πατρίδων στην οικογενειακή τους παράδοση.

Για να δείτε τις εργασίες πατήστε εδώ.

image001