e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Στο πλαίσιο τού μαθήματος τής Γαλλικής Γλώσσας, Ιστορία και Πολιτισμός, την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2023, οι μαθητές και οι μαθήτριες όλων των τμημάτων τής κ. Φωτεινής Κατρανίδου, καθηγήτριας Γαλλικών στο Α΄ Αρσάκειο Γυμνάσιο Ψυχικού, ανακάλυψαν με βιωματικές δράσεις το άθλημα τής εδαφοσφαίρισης (pétanque).

Το άθλημα pétanque, που έχει τις ρίζες του στην αρχαία Ελλάδα, σήμερα αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή γαλλικά αθλήματα. Η παρουσίαση τού αθλήματος στα παιδιά έγινε από αντιπροσωπία τής Ελληνικής Ομοσπονδίας Εδαφοσφαίρισης (ΕΟΕΔ), την οποία αποτελούσαν οι κ. Κωνσταντίνος Χρονόπουλος (πρόεδρος), Αλεξάνδρα Σούρμπη (γενική γραμματέας), Νίκος Λεμονής και Γιάννης Κοκόλης (προπονητές).

Οι μαθητές και οι μαθήτριες, αφού ενημερώθηκαν για την ιστορία και τούς κανονισμούς τού αθλήματος, στη συνέχεια, υπό την καθοδήγηση των προπονητών τής ομοσπονδίας, χωρίστηκαν σε ομάδες και έπαιξαν με μεγάλο ενθουσιασμό στον υπαίθριο χώρο τού Σχολείου συμμετέχοντας με επιτυχία στο γαλλικό αυτό άθλημα.
Τη δράση οργάνωσαν οι καθηγήτριες κ. Φωτεινή Κατρανίδου και κ. Αικατερίνη Ζωΐδου, Υποδιευθύντρια, καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής.

Λίγα λόγια για το άθλημα pétanque:

Η εδαφοσφαίριση, γνωστή και ως πετάνκ (pétanque) ή πετανκά, είναι ένα αγωνιστικό παιχνίδι που προέρχεται από τη Γαλλία. Στο παιχνίδι αυτό οι παίκτες ρίχνουν μικρές βαριές μεταλλικές σφαίρες προς ένα μικρό στόχο, που ονομάζεται «σκοπευτής» ή «κοχύλι». Ο σκοπευτής (στόχος) τοποθετείται στο κέντρο τού γηπέδου, ενώ οι παίκτες προσπαθούν να ρίξουν τις δικές τους σφαίρες όσο το δυνατόν πλησιέστερα στον σκοπευτή.
Σκοπός τού παιχνιδιού είναι να συγκεντρώσει κάποιος τις σφαίρες του όσο το δυνατόν πλησιέστερα στον σκοπευτή και, παράλληλα, να εμποδίσει τούς αντιπάλους να το επιτύχουν.
Είναι ένα δημοφιλές διασκεδαστικό παιχνίδι, ειδικά σε γαλλόφωνες χώρες, αλλά παίζεται και σε άλλες περιοχές τού κόσμου. Είναι παιχνίδι στρατηγικής και δεξιοτεχνίας, καθώς απαιτεί ειδική τεχνική στη ρίψη των σφαιρών και στρατηγική για την τοποθέτησή τους στον σκοπευτή.