e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών περιβαλλοντικών προγραμμάτων, την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2024, οι μαθητές και οι μαθήτριες τής Β΄ τάξης τού Α΄ Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού επισκέφθηκαν ένα ειδυλλιακό μέρος, τον Βοτανικό Κήπο Ιουλίας και Αλεξάνδρου Ν. Διομήδους.

Ο βοτανικός αυτός κήπος, που βρίσκεται στο Χαϊδάρι, και είναι ο μεγαλύτερος τής Νοτιοανατολικής Μεσογείου, εκτείνεται σε μια έκταση 1.860 στρεμμάτων, πλημμυρισμένη από 2.500 είδη φυτών και δένδρων, πολλά από τα οποία σπάνια συναντά κανείς στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα, αποτελεί μια ιδανική απόδραση από το πολύβουο κέντρο τής Αθήνας. Η δημιουργία του ξεκίνησε τη δεκαετία τού ’50, χάρη στο κληροδότημα τού ακαδημαϊκού Αλέξανδρου Διομήδους στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ οι εργασίες κατασκευής του στηρίχθηκαν στα σχέδια τής πανεπιστημιακού H. Hammerbacher. Ο χώρος παραδόθηκε στο κοινό το 1975. Ωστόσο, από τότε έως σήμερα έχουν δημιουργηθεί νέα τμήματα με φυτά και δένδρα και καινούργιες διαδρομές μέσα στον χώρο τού άλσους.

Ακολουθούν η περιγραφή και οι εντυπώσεις από την επίσκεψη:

"Στο πρώτο μέρος τής επίσκεψης την ομάδα τού σχολείου μας συνόδευσε εξειδικευμένος ξεναγός. Μετά από έναν σύντομο περίπατο στον κήπο, φθάσαμε σε ένα ξέφωτο περιτριγυρισμένο από πεύκα, όπου καθίσαμε κυκλικά πάνω σε κομμένους κορμούς δένδρων και παρακολουθήσαμε με μεγάλο ενδιαφέρον την αναλυτική παρουσίαση σχετικά με το οικοσύστημα τού κήπου και τη διαδικασία τής φύτευσης, τής ανάπτυξης και τής φροντίδας των φυτών. Στη συνέχεια, επιχειρώντας να εφαρμόσουμε στην πράξη αυτά που μάθαμε, υπό την καθοδήγηση τού ξεναγού μας, ο καθένας μας φύτευσε σε ένα ειδικό γλαστράκι τη δική του μαργαρίτα, την οποία και πήρε μαζί του μετά το τέλος τής εκδρομής μας, αναλαμβάνοντας τη φροντίδα της.
Στο δεύτερο μέρος τής επίσκεψής μας, κάναμε έναν μακρύ περίπατο στον κήπο, που αποτελεί έναν σύνθετο μαγικό κόσμο από λυγερόκορμα δέντρα, πολύχρωμα λουλούδια, φαρμακευτικά φυτά, λιμνούλες με νούφαρα, σκιερούς διαδρόμους με μπαμπού και πολλά άλλα.
Στον Διομήδειο Βοτανικό Κήπο έχει δημιουργηθεί ένα οικοσύστημα στο οποίο συμβιώνουν και αναπτύσσονται αυτοφυή δασικά και καλλιεργούμενα είδη. Κατά τη διάρκεια τής βόλτας μας γνωρίσαμε το κώνειο (Conium maculatum) με το οποίο θανατώθηκε ο φιλόσοφος Σωκράτης, την άκανθο (Acanthus spp.), τής οποίας τα φύλλα εικάζεται ότι ενέπνευσαν τα κιονόκρανα κορινθιακού ρυθμού, καθώς και το δένδρο παλιούρι (Paliurus aculeatus) από τα κλαδιά τού οποίου είχε φτιαχτεί το ακάνθινο στεφάνι τουύΧριστού.
Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε τη λίμνη με τα χρυσόψαρα και περιηγηθήκαμε στον ανθώνα, ο οποίος είναι πλημμυρισμένος, κυρίως, από καλλωπιστικά φυτά σε 15 μεγάλα παρτέρια, αναρριχητικά φυτά, αρωματικά βότανα και πανέμορφες τριανταφυλλιές. Περπατήσαμε πάνω από τη «τη λίμνη με τα βήματα», όπου συναντήσαμε και έναν βάτραχο. Έπειτα περάσαμε τον διάδρομο με τα εντυπωσιακά μπαμπού που συγκρατούν τις ακτίνες τού ήλιου, γνωρίσαμε τα βότανα και τα θεραπευτικά φυτά (δίκταμος Κρήτης, μανδραγόρας, βάλσαμο, λουίζα, φασκομηλιά, μαντζουράνα, δενδρολίβανο, τζίντζερ, λεβάντα, αλόη κ.ά.) και ενημερωθήκαμε σχετικά με τις πολύτιμες ιδιότητές τους.
Επισκεφθήκαμε το θερμοκήπιο και το φυτώριο, όπου καλλιεργούνται φυτά που έχουν ανάγκη από ειδικές συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας, όπως αυτά των υγρών τροπικών δασών.
Τέλος, περιηγηθήκαμε στον δενδρώνα, που αποτελείται από 6 τομείς και περιλαμβάνει εντυπωσιακά δέντρα από διαφορετικές ηπείρους τής Γης, όπως τους κέδρους τού Άτλαντα (Cedrus libani subsp. atlantica), τις αγριοκαστανιές, τους φοίνικες τού Θεόφραστου, τη σινική γλεδισχία (Gleditchia sinensis) και την ιαπωνική καλλίκαρπο (Callicarpa arborea και Callicarpa japonica).
Φεύγοντας από το μαγικό αυτό μέρος και επιστρέφοντας στο Σχολείο μας, ήμασταν πλήρεις από πολύχρωμες εικόνες, ευχάριστες μυρωδιές και πολύτιμες γνώσεις για τα φυτά και τα δέντρα τής Ελλάδας και όλου τού κόσμου. Γι’ αυτόν τον λόγο, δώσαμε μια υπόσχεση: να επιστρέψουμε σύντομα εκεί είτε με το Σχολείο μας είτε με τις οικογένειές μας."


Τους μαθητές και τις μαθήτριες συνόδευσαν οι εκπαιδευτικοί κ. Ευ. Λουτριανάκη, Ευστ. Παπαστόιτση, Σ. Καλοκαιρινού, Μ. Μαρίν, Κωνσταντίνος Μιχόπουλος και Θ. Μάστορα.