e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Στις 10 Μαḯου 2016 το Α΄ Αρσάκειο Γυμνάσιο Ψυχικού βραβεύτηκε από το Υπουργείο Παιδείας για τις δράσεις του σε σχέση με τους πρόσφυγες, τους μετανάστες και τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Ήταν μια συλλογική προσπάθεια Διεύθυνσης, εκπαιδευτικών και μαθητών με ποικίλες δράσεις σε όλη τη διάρκεια τού σχολικού έτους.
Τον Οκτώβριο τού 2015 παρακολουθήσαμε ομιλία τής κ. Νεφέλης Αρδίτη, φοιτήτριας τής Φιλοσοφικής Σχολής και εθελόντριας τής Μη Κερδοσκοπικής Οργάνωσης "Αγκαλιά".
Την Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015 ο κ. Κωστής Παπαϊωάννου, Γενικός Γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τού Υπουργείου Δικαιοσύνης, συναντήθηκε στη Βιβλιοθήκη των Σχολείων μας με τους μαθητές τής Γ΄ τάξης και συζήτησε μαζί τους για τον ρατσισμό και την προσφυγική κρίση. Η εκδήλωση ξεκίνησε με την προβολή δύο σύντομων βίντεο, τα οποία είχαν δημιουργήσει η Μαρία Μεταλληνού, μαθήτρια τής Β΄ τάξης τού Σχολείου μας, και η Μυρτώ Χρονοπούλου, απόφοιτος τού Γυμνασίου μας.
Το Σχολείο μας, επίσης, δραστηριοποιήθηκε για τη συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης, ρουχισμού και παιχνιδιών. Αυτά διανεμήθηκαν σε Σύριους πρόσφυγες, σε συνεργασία με το Α΄ Αρσάκειο Λύκειο Ψυχικού και τη Μ.Κ.Ο. "Αγκαλιά" με έδρα τη Μυτιλήνη. Συγκεκριμένα, την Πέμπτη 16 Μαρτίου 2016 50 μαθητές τού Α΄ Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού σχημάτισαν μια μεγάλη αλυσίδα αλληλεγγύης και μετέφεραν όλα τα τρόφιμα και τα είδη πρώτης ανάγκης που συγκεντρώθηκαν για τους πρόσφυγες.
Κατά τη διάρκεια τού Πολιτιστικού Διήμερου  (31/4-1/5 2016) παρουσιάστηκε ρητορικό δρώμενο διάρκειας 12 λεπτών με τίτλο «Ξένος με το ζόρι», με την επιμέλεια τής φιλολόγου κ. Βάλιας Λουτριανάκη. Το ρητορικό δρώμενο παρουσιάστηκε επίσης στις "Ημέρες Νεολαίας" τού Δήμου Παπάγου-Χολαργού, στο 5ο Διαρσακειακό Μαθητικό Συνέδριο και σε εκδήλωση τού Πρότυπου Γυμνασίου Ευαγγελικής Σχολής Ν. Σμύρνης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και την Ειρήνη.
Στις Β΄ και Γ΄ τάξεις, στο πλαίσιο του μαθήματος των Αγγλικών, αλλά και στον απογευματινό Όμιλο Μοντέλου Ηνωμένων Εθνών, η καθηγήτρια Αγγλικών κ. Μαίρη Μαρίν υλοποίησε δραστηριότητες τού εγχειριδίου "Compassito" - εκπαίδευσης στα ανθρώπινα δικαιώματα για παιδιά, και τού εγχειριδίου βιωματικών δράσεων "PASSAGES - AN AWARENESS GAME CONFRONTING THE PLIGHT OF REFUGEES" τής Ύπατης Αρμοστείας τού ΟΗΕ.
Στην ημερίδα "Ανοιχτό Σχολείο" με τη συμμετοχή γονέων, μαθητών διαφόρων τάξεων και τού ομίλου MUN/DEBATE πραγματοποιήθηκε η βιωματική δράση «Πρόσφυγας ή Μετανάστης», το διαδραστικό «Παιχνίδι Φυγής» καθώς και δραματοποίηση συνέντευξης με στόχο την ευαισθητοποίηση στα ανθρώπινα δικαιώματα και το δράμα των προσφύγων. Η διδακτική αυτή πρόταση παρουσιάστηκε επίσης στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο τής Ένωσης Σχολικών Συμβούλων, στη Φιλοσοφική Σχολή τού Πανεπιστημίου Αθηνών, και στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο τού Εθνικού Κέντρου Διάσωσης Σχολικού Υλικού τής Παιδαγωγικής Εταιρείας Ελλάδος και τού Αμερικανικού Κολεγίου – PIERCE.
Στις 20 Απριλίου 2016 καθηγητές και μαθητές τού Α΄ Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού συμμετείχαν σε επιμορφωτικό βιωματικό σεμινάριο με θέμα «Ανθρώπινα Δικαιώματα - Συναισθηματική Νοημοσύνη - Ψυχοκοινωνικές Δεξιότητες».
Στις 10 Μαḯου 2016 το Α΄ Αρσάκειο Γυμνάσιο Ψυχικού βραβεύτηκε από το Υπουργείο Παιδείας για όλες αυτές τις δράσεις του σε σχέση με το προσφυγικό ζήτημα.
Τους μαθητές τής Β΄τάξης Γιάννη Αρσλάνογλου, Μιχαήλ Βασιλόπουλο, Ίωνα Θωμαλάρη, Εύα Καραπάνου, Ανδριανή Καρδάτου, Ειρήνη Κάτσου, Ελένη Λάσκου, Μαριλένα Μπάκα, Λάμπρο Σγουρόπουλο, Νάσια Σιδέρη, Φιλαρέτη Χρηστίδη, Θέμη Βασιλείου, Γεωργία Καλλιώρα, Αγγελική Βαζαίου, Αλίκα Ζώτου και Μαρία Μεταλληνού, που επιλέχθηκαν με κλήρωση για να παραστούν στην υπέροχη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Παιδείας, παρουσία 600 παιδιών από 32 σχολεία τής Αττικής, συνόδευε η καθηγήτρια Αγγλικών κ. Μαίρη Μαρίν.
Στην εκδήλωση παρευρέθη και ο Υπουργός Παιδείας κ. Νίκος Φίλης, ο οποίος μιλώντας στα παιδιά τούς τόνισε ότι «μόρφωση δεν είναι μόνο τα γράμματα, μόρφωση είναι και ο τρόπος τής συνεργασίας, η αλληλεγγύη αλλά και το να ξέρουμε να ζούμε σε έναν κόσμο που χωράει όλους τους κόσμους μέσα».
Μετά τη βράβευσή τους οι μαθητές έδωσαν συνέντευξη στην εφημερίδα "ΕΘΝΟΣ":
«Προσπαθήσαμε με διάφορα δρώμενα να έρθουμε στη θέση αυτών των ανθρώπων και μόνο έτσι καταφέραμε να νιώσουμε τον πόνο και την αγωνία τους. Καταλάβαμε πόσο κουρασμένοι είναι και ότι εμείς δεν κάνουμε πολλά γι' αυτούς. Οφείλουμε να προσπαθήσουμε περισσότερο» είπαν στη δημοσιογράφο τής εφημερίδας κ. Ν. Τρίγκα.
Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη τη συνέντευξη στην ηλεκτρονική έκδοση τής εφημερίδας "ΕΘΝΟΣ" στο http://www.ethnos.gr/koinonia/arthro/kinisi_anthropias_apo_xiliades_mathites-64373865/