e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Την Παρασκευή 15 Μαρτίου 2024, κατόπιν τιμητικής πρόσκλησης προς το Σχολείο μας, οι μαθητές και οι μαθήτριες τής Γ΄ τάξης τού Αρσακείου Γενικού Λυκείου Ψυχικού επισκέφθηκαν την Ωνάσειο Βιβλιοθήκη και το Αρχείο Καβάφη. Στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη τούς υποδέχτηκαν και τους ξενάγησαν ο κ. Ν. Σιδέρης, Διευθυντής τής Ωνασείου Βιβλιοθήκης, και η κ. Β. Γεροντοπούλου, ιστορικός Επιστήμης και Τεχνολογίας και υπεύθυνη τής Ωνασείου Βιβλιοθήκης.

Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την ιστορία τού κτηρίου, όπου στεγάζεται η βιβλιοθήκη, την ιστορία τής βιβλιοθήκης και σημαντικών βιβλίων και εκθεμάτων που θησαυρίζονται σε αυτή, όπως ένα αντίγραφο τής Βίβλου τού Γουτεμβέργιου, αρχέτυπα και παλαίτυπα βιβλία, όπως η Ελληνική Νομαρχία τού Ανωνύμου, αλλά και σύμβολα τού ελληνικού απελευθερωτικού Αγώνα, όπως η Χάρτα τού Ρήγα. Μάλιστα, μια μαθήτριά μας έπαιξε μουσική στο πιάνο τής Μαρίας Κάλλας, το οποίο φιλοξενείται στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη.

Στη συνέχεια οι μαθητές ξεναγήθηκαν στο Αρχείο Καβάφη, από τις κ. Α. Μούσιου και την Ε. Σεμιτέλου. Μέσα από την υψηλής αισθητικής έκθεση, ταξίδεψαν στον χρόνο και στον τόπο, μεταφέρθηκαν νοερά στην Αλεξάνδρεια τής Αιγύπτου αλλά και στην Αθήνα του 1920-1930 και, μέσα από τα εκθέματα, γνώρισαν πτυχές τής ζωής και τού έργου τού Καβάφη.

Τους μαθητές συνόδευσαν η Διευθύντρια τού Σχολείου κ. Μ. Δουζίνα και η καθηγήτρια κ. Β. Βρεττάκου.