e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Στις 7 Δεκεμβρίου 2016, οι μαθητές των Στ΄1, Στ΄2 και Στ΄3 τάξεων τού Β΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης επισκέφθηκαν το Μουσείο Ορυκτολογίας και Πετρολογίας τού Πανεπιστημίου Αθηνών, στην Πανεπιστημιόπολη του Ζωγράφου.
Τα παιδιά ξενάγησαν στα εκθέματα τού Μουσείου τρεις καθηγητές Γεωλογίας. Η παρουσίαση των εκθεμάτων έγινε με σαφή και σύντομο τρόπο, που τράβηξε το ενδιαφέρον των παιδιών και τους έκανε εξαιρετική εντύπωση. Σε ένα χώρο 2.000 τ.μ. οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να δουν δείγματα λάβας από την έκρηξη τού ηφαιστείου τής Σαντορίνης, συλλογές πολύτιμων και ημιπολύτιμων λίθων, φθορίζοντα και φωσφορίζοντα ορυκτά, ραδιενεργά ορυκτά, ορυκτά των αρχαίων μεταλλείων τού Λαυρίου, είδη μετεωριτών, το μοναδικό δείγμα στον κόσμο ενός σταλαγμίτη από σμιθσονίτη μήκους 60 εκατοστών, τεράστιους κρύσταλλους χαλαζία και πολλά άλλα αξιόλογα δείγματα ορυκτών και πετρωμάτων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Στο τέλος τα παιδιά μπόρεσαν να αγοράσουν και μερικά δείγματα ορυκτών από το πωλητήριο τού Μουσείου.

Εντυπώσεις των μαθητών

Αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν ότι ο σιδηροπυρίτης μοιάζει με τον χρυσό. Όπως όμως μας εξήγησαν ο χρυσός είναι μαλακός ενώ ο σιδηροπυρίτης είναι πολύ σκληρός. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να τους διακρίνουμε. Επίσης, εντυπωσιάστηκα όταν έμαθα ότι η έκρηξη τού ηφαιστείου της Σαντορίνης είχε ως αποτέλεσμα τη βύθιση στη θάλασσα μεγάλου μέρους τού νησιού και το ότι η έκρηξη αυτή τού 1650 π.Χ. θεωρείται η δεύτερη μεγαλύτερη έκρηξη ηφαιστείου στον κόσμο!
Θέμης Αθανασίου

Αυτό που θυμάμαι περισσότερο από το Μουσείο Ορυκτολογίας είναι η ιστορία μιας συλλογής κρυστάλλων άκουα μαρίνας που βρίσκεται στην είσοδο τού Μουσείου. Η συλλογή αυτή ανήκε κάποτε σε μια Ρωσίδα πριγκίπισσα η οποία παντρεύτηκε έναν Έλληνα. Όταν παντρεύτηκαν αντάλλαξαν δώρα και ο Έλληνας έδωσε στην πριγκίπισσα σμαράγδια, ενώ η πριγκίπισσα του χάρισε τη συλλογή της από αυτά τα πανέμορφα ορυκτά. Όταν όμως η πριγκίπισσα πέθανε ο συζυγός της από τη λύπη του δεν ήθελε να κρατήσει άλλο αυτή τη συλλογή και τη χάρισε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Μάιρα Οικονόμου

Όλο το Μουσείο ήταν πολύ ωραίο και είχε θαυμάσια ορυκτά. Εμένα προσωπικά μου άρεσε περισσότερο ο αμέθυστος για το μοβ χρώμα του, καθώς και για την ιστορία που φανερώνει τον λόγο τής ονομασίας του. Ακόμα, έμεινα κατάπληκτη από το σκοτεινό το δωμάτιο που φιλοξενεί τα ορυκτά που εκπέμπουν φως όταν δέχονται υπεριώδη ακτινοβολία από ειδικές λάμπες.
Μαρίνα Στεφανίδου

Σε εμάς αυτό που θα μείνει αξέχαστο είναι τα ραδιενεργά ορυκτά. Τα είχαν μέσα σε ειδικές θήκες από μόλυβδο για να μην είναι επικίνδυνη η ακτινοβολία τους. Εμείς τα είδαμε από απόσταση και με τη βοήθεια ενός καθρέφτη που βρισκόταν από πάνω τους.
Γιάννης Περιστεράς – Ανδρέας Μπαλωμένος

Σήμερα πήγαμε εκδρομή στο πιο ενδιαφέρον Μουσείο που έχω επισκεφθεί. Όλα τα ορυκτά είχαν το καθένα τη δική του ξεχωριστή αξία, αλλά αυτό που με εντυπωσίασε περισσότερο ήταν το διαμάντι, που όπως μάθαμε είναι το σκληρότερο ορυκτό και έχει τεράστια αξια. Ακούσαμε επίσης ότι στο στέμμα τής βασίλισσας τής Αγγλίας υπάρχει ένα διαμάντι που παλαιότερα υπήρξε το μεγαλύτερο διαμάντι τού κόσμου.
Λυκούργος Κουντής