e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Στις 24 Νοεμβρίου 2017 η Ε΄τάξη τού Β΄Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Σχολείου Εκάλης επισκέφθηκε το "Εργαστήρι Λίλιαν Βουδούρη".
Το εργαστήρι είναι ένα Κέντρο Απασχόλησης και Ημερήσιας Φροντίδας για ενήλικα άτομα με νοητική υστέρηση και στεγάζεται σε ιδιόκτητα κτήρια στην περιοχή των Άνω Λιοσίων.
Τα παιδιά και τους δασκάλους τού Σχολείου μας υποδέχτηκαν εργαζόμενοι τού κέντρου προκειμένου να τους ενημερώσουν για τους σκοπούς τού ιδρύματος, για το τι είναι νοητική υστέρηση, ποια προβλήματα αντιμετωπίζουν τα ενήλικα άτομα που πάσχουν από αυτή και τι είδους υποστήριξη τους προσφέρει το εργαστήρι.
Τα παιδιά παρακολούθησαν με πολύ ενδιαφέρον και προσοχή το επιστημονικό προσωπικό σε όσα τους είπε και έλυσαν τις απορίες τους.
Στη συνέχεια ξεναγήθηκαν στις αίθουσες εργασίας των ατόμων με νοητική υστέρηση, όπου είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τους ανθρώπους αυτούς, καθώς και τους τομείς στους οποίους εκπαιδεύονται.
Τους συστήθηκαν, τους ρώτησαν το όνομά τους, τους επαίνεσαν για το έργο τους, αντάλλαξαν μεταξύ τους ευχές και τους αποχαιρέτησαν.
Στο τέλος τα παιδιά αγόρασαν χειροποίητες δημιουργίες των νέων αυτών, ενισχύοντας έτσι το έργο τους με τις μικρές τους δυνάμεις.
Μέσα από την επαφή αυτή οι μαθητές μας και οι νέοι τού ιδρύματος έδωσαν και πήραν αγάπη.
Ήταν μια εμπειρία μοναδική και βαθύτατα ανθρώπινη καθώς με την επίσκεψή τους αυτή οι μαθητές μας γνωρίστηκαν με άτομα που παρουσιάζουν νοητική υστέρηση, ευαισθητοποιήθηκαν για τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν αυτά τα άτομα, κατανόησαν την ανάγκη αποδοχής τής διαφορετικότητας και της παροχής ίσων ευκαιριών και εντυπωσιάστηκαν από το αξιέπαινο έργο που επιτελείται στον φιλόξενο αυτό χώρο.

Διαβάστε εντυπώσεις μαθητριών από την επίσκεψη:

Εκδρομή στο «Εργαστήρι Λίλιαν Βουδούρη»

Την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου επισκεφθήκαμε το εργαστήρι.
 Το εργαστήρι είναι ένα ίδρυμα που φιλοξενεί ανθρώπους με νοητική  υστέρηση, ελαφράς και μέσης κατηγορίας. Εκεί οι υπεύθυνοι μας ξενάγησαν στα διάφορα τμήματά τους , μας παρουσίασαν το καθημερινό πρόγραμμά τους και μας μίλησαν για το πώς λειτουργεί το σύστημά τους. Το πρωί έρχονται στο εργαστήρι στις οχτώ και μισή. Απασχολούνται στο τμήμα τους που βασίζεται στα ενδιαφέροντά τους αλλά και στις ικανότητές τους. Επίσης ασχολούνται και με άλλες δραστηριότητες κι έχουν ψυχολογική υποστήριξη. Η βασική τους απασχόληση είναι τα τμήματά τους. Υπάρχει το τμήμα υφαντικής όπου άνθρωποι ράβουν και υφαίνουν σε αργαλειούς, φτιάχνουν  χαλιά και διάφορα άλλα. Επίσης υπάρχουν τα τμήματα κηπουρικής και παραγωγής βοτάνων που συνεργάζονται, καθώς το τμήμα κηπουρικής μαζεύει τα βότανα (π.χ. ρίγανη, δεντρολίβανο…) και το τμήμα παραγωγής βοτάνων τα αποξηραίνει και τα βάζει σε σακουλάκια έτοιμα για πώληση. Το τμήμα ζυμαρικών φτιάχνει καθημερινά ,παραδοσιακά ζυμαρικά, όπως: χυλοπίτες, μακαρόνια και πολλά άλλα. Το ίδιο τμήμα, μια φορά την εβδομάδα δουλεύει και στο πλυντήριο-στεγνωτήριο που καθαρίζουν όλες τις πετσέτες, τα σεντόνια και τα υπόλοιπα απαραίτητα. Το τμήμα σαπουνιών φτιάχνει ωραία μυρωδάτα σαπούνια και το τμήμα κεραμικών φτιάχνει υπέροχα εποχιακά είδη. Κάνουν πάντα  κι ένα διάλειμμα στην αυλή τους, πάνε τρείς φορές την εβδομάδα στο γυμναστήριο όπου αθλούνται, αλλά πάνε και περιπάτους στη γύρο γειτονιά.
 Το σπουδαιότερο είναι ότι, υπάρχουν τέσσερα σπίτια που φιλοξενούν κάποιους ανθρώπους από το ίδρυμα και με τη δική μας ενίσχυση θα δημιουργηθούν κι άλλα σπιτάκια για να φιλοξενούν ακόμη περισσότερους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη.   

Ναταλία Δάνδουρα Ε΄1

Την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017 οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε1 τάξης του Β΄Αρσακείου – Τοσιτσείου Δημοτικού επισκέφτηκαμε το Εργαστήρι «Λίλιαν Βουδούρη» .Στο εργαστήρι είδαμε νέους ανθρώπους άνω των 18 ετών που έχουν νοητική στέρηση ή σύνδρομο Down χωρισμένους σε διαφορετικές ομάδες εργασίας. Μια ομάδα φύτευε λουλούδια, μια άλλη έφτιαχνε στριφογυριστά κουλούρια και μια τρίτη ομάδα έφτιαχνε χειροποίητα διακοσμητικά αντικείμενα από πηλό. Υπήρχε και μια άλλη ομάδα που έτριβε κλωνάρια ρίγανης και μάζευε σε σακουλάκια  τα φυλλαράκια. Κάποια άλλη ομάδα έφτιαχνε αρωματικά σαπουνάκια.
Μου έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση πώς χειρίζονταν τον αργαλειό, που είναι ένα πολύ δύσκολο εργαλείο, που απαιτεί τη συνεργασία χεριών και ποδιών.
 Πέρα από τα παραπάνω είδαμε και μια αίθουσα γυμναστικής, που όπως μας είπαν την χρησιμοποιούν για να γυμνάζονται και να διατηρούν το βάρος τους. Η επίσκεψη αυτή μας επηρέασε πολύ, ώστε να σκεφτόμαστε και να ενισχύουμε ανθρώπους με ειδικές ικανότητες για να έχουν μια καλύτερη ζωή.

 Ράνια Δεμέστιχα Ε΄1