e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Την πρώτη εβδομάδα τού Δεκεμβρίου 2016 οι μαθητές τής Ε΄ τάξης τού Γ΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης επισκέφθηκαν των άκρως ενδιαφέροντα χώρο τού Μουσείου Ορυκτολογίας και Πετρολογίας τού Γεωλογικού και Γεωφυσικού Τμήματος τού Πανεπιστημίου Αθηνών, που στεγάζεται στην Πανεπιστημιόπολη Ζωγράφου.
Οι μαθητές θαύμασαν από κοντά μεγάλο αριθμό πετρωμάτων και ορυκτών, όχι μόνο τού ελληνικού χώρου αλλά από όλο τον κόσμο. Ο ξεναγός τού Μουσείου απάντησε σε πλήθος ερωτήσεών τους, σχετικά με την σκληρότητα και την αξία των πετρωμάτων, τη χρήση τους από αρχαιότατα χρόνια ώς τις ημέρες μας, τη σύστασή τους κ.λπ.
Τα παιδιά εντυπωσιάστηκαν ιδιαίτερα από τα φωσφορούχα πετρώματα που είχαν την ευκαιρία να τα δουν από κοντά, σε ξεχωριστή «σκοτεινή αίθουσα» τού Μουσείου, να φωσφορίζουν καθώς έπεφτε πάνω τους υπεριώδης ακτινοβολία. Θαύμασαν ακόμα τους μεγάλου όγκου και μοναδικού σχήματος κρυστάλλους που έχουν αγοραστεί από το Μουσείο και κάποιοι από αυτούς αποτελούν ίσως και μοναδικά εκθέματα παγκοσμίως.
Τέλος, είχαν την ευκαιρία ακούσουν και να συζητήσουν με τον ξεναγό για τις εκρήξεις τού ηφαιστείου τής Θήρας και για τον σχηματισμό τής καλντέρας και των μικρών νησίδων σ’ αυτή.