e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Οι μαθητές τής Γ΄ τάξης τού Α΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Γυμνασίου Εκάλης, κατά τη διάρκεια τού διδακτικού έτους 2014-2015, υλοποίησαν τρία εκπαιδευτικά προγράμματα περιβαλλοντικής αγωγής με σκοπό τη γνωριμία τους με το νησί τής Χίου, αρχικά με την εκπόνηση εργασιών και εν συνεχεία με την επίσκεψη σε αυτό.
Η επιλογή τού θέματος των προγραμμάτων έγινε κατόπιν συνεννοήσεως με τους μαθητές τού Αρσακείου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης, προκειμένου να πραγματοποιηθεί κοινή περιβαλλοντική εκδρομή των μαθητών τής Γ΄ τάξης και των δύο Γυμνασίων.
Τα θέματα των προγραμμάτων ήταν τα εξής:
«Φυσικό περιβάλλον και ανθρώπινη δραστηριότητα», με υπεύθυνες καθηγήτριες τις κ. Π. Σιούτη και K. Πρεβενιού
«Μαστίχα-Το χρυσάφι τής Χίου», με υπεύθυνους καθηγητές τους κ. Μ. Νικολαΐδου και Λ. Ιατρόπουλο
«Η κατοίκηση τού τόπου – Από τις βυζαντινές καστροπολιτείες στα νεοκλασικά αρχοντικά τής Χίου», μευπεύθυνες καθηγήτριες τις κ. Ειρ. Φαραντούρη και Στ. Κουρή
Οι μαθητές, με την καθοδήγηση των καθηγητών τους και εργαζόμενοι σε ομάδες, διερεύνησαν πηγές και άντλησαν πληροφορίες σχετικά με τα θέματά τους. Έμαθαν για το φυσικό περιβάλλον και τον πλούτο, την παράδοση, την οικονομία και την αειφόρο ανάπτυξη τού νησιού. Πληροφορήθηκαν για την καλλιέργεια, τη συγκομιδή, την επεξεργασία και τη χρήση τού μοναδικού προϊόντος του νησιού, τής μαστίχας. Ασχολήθηκαν με το πώς αποτυπώνεται η ιστορία στην αρχιτεκτονική μελετώντας μεσαιωνικούς οικισμούς, βυζαντινά και νεότερα κτίσματα.
Οι ομάδες που ανέλαβαν τα δύο πρώτα θέματα παρουσίασαν τη δουλειά τους στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο τής Χίου, ενώ η τρίτη ομάδα παρουσίασε τις εργασίες της στο Σχολείο πριν την αναχώρησή τους για το νησί.
Όλες οι εργασίες των μαθητών βρίσκονται αναρτημένες στον ιστότοπο http://perivallontikiekdromi2015.blogspot.com, ο οποίος δημιουργήθηκε για τον σκοπό αυτό από τους υπεύθυνους καθηγητές.
Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών πραγματοποιήθηκε τετραήμερη εκδρομή στη Χίο από την Τετάρτη 1η έως και την Κυριακή 5 Απριλίου 2015. Τους μαθητές συνόδευσαν η Διευθύντρια κ. Μαρία-Άννα Φαφαλιού, οι καθηγητές κ. Ευφ. Περάκη,  Β. Γούναρη,  Μ. Νικολαΐδου,  Π. Σιούτη και Λ. Ιατρόπουλος.