e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Τη δεύτερη εβδομάδα τού Μαΐου 2017, από τη Δευτέρα 8 έως και την Παρασκευή 12 τού μηνός, υλοποιήθηκε στο Α΄ Αρσάκειο-Τοσίτσειο Γυμνάσιο Εκάλης η Θεματική Εβδομάδα, που είχε θέμα «Σώμα και ταυτότητα». Ο θεσμός εφαρμόζεται εφέτος για πρώτη φορά στα γυμνάσια όλης της χώρας και αποσκοπεί στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση εφήβων, εκπαιδευτικών και γονέων σε ζητήματα διατροφής, εθισμού-εξαρτήσεων και έμφυλων ταυτοτήτων.
Οι εκπαιδευτικοί τού Σχολείου, με προσοχή και παιδαγωγική ευαισθησία, επέλεξαν θεματικές ενότητες και, σε συνεργασία με τους μαθητές και με τις μαθήτριες, παρουσίασαν και συζήτησαν με πολύ ενδιαφέρον θέματα σχετικά με την ισότητα των δύο φύλων, με τον σεβασμό στον συνάνθρωπο, με τη σημασία τής ισορροπημένης διατροφής, με τους κινδύνους από βλαβερές συνήθειες και με τους τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισης.
Επιπλέον, εκλήθησαν ειδικοί στα επιμέρους θέματα και εκπρόσωποι φορέων για μια πιο εξειδικευμένη προσέγγιση και παρουσίασή τους. Ιδιαίτερη απήχηση είχε το βιωματικό εργαστήριο που οργάνωσε η διδάκτωρ Γλωσσολογίας τού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μαρία Καμηλάκη σε τμήματα τής Β΄ και τής Γ΄ τάξης. Η δράση αυτή είχε θέμα τον λεκτικό εκφοβισμό και αποσκοπούσε στη συνειδητοποίηση εκ μέρους των μαθητών τού αρνητικού αποτυπώματος που αφήνουν ορισμένοι χαρακτηρισμοί ή φράσεις που χρησιμοποιούνται αβίαστα μεταξύ των εφήβων.
Σε όλους τους μαθητές τής Α΄ και τής Β΄ τάξης μίλησε σχετικά με τις αλλαγές στην εφηβική ηλικία και με τον εθισμό στο διαδίκτυο η σχολική ψυχολόγος από τη Μονάδα Εφηβικής Υγείας Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής τού Πανεπιστημίου Αθηνών στο Νοσοκομείο Παίδων «Π. και Α. Κυριακού» κ. Καλλιόπη Αθανασίου.
Στους μαθητές των ίδιων τάξεων η υπεύθυνη τού Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων τής Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής κ. Ελένη Κουκούλη ανέπτυξε το καίριο θέμα τής σχέσης των εφήβων με τους άλλους και με τον εαυτό τους.
Σχετικά με τη σημασία τής μεσογειακής διατροφής στην υγεία και στην ισορροπημένη ανάπτυξη των εφήβων μίλησε ο κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος, κ. Κυριάκος Ρέππας. Την ενημερωτική αυτή συνάντηση παρακολούθησαν την Τρίτη 2 Μαΐου 2017 οι μαθητές και των δύο Αρσακείων-Τοσιτσείων Γυμνασίων καθώς και γονείς τους.
Στο ίδιο ακροατήριο μίλησε την Παρασκευή 12 Μαΐου 2017 ο επικεφαλής τής Διεύθυνσης Δίωξης Αστυνομικού Εγκλήματος, με τους συνεργάτες του, κ. Γιώργος Παπαπροδρόμου. Το θέμα του «Κίνδυνοι τού διαδικτύου και προστασία τού εφήβου» κίνησε το ενδιαφέρον των παιδιών, τα οποία ζήτησαν επιπλέον πληροφορίες και διατύπωσαν απορίες σχετικά με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και διάφορα ηλεκτρονικά παιχνίδια ή εφαρμογές.