e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Οι μαθητές τής Ζώνης Πολιτισμού τής Β΄ τάξης τού Α´ Αρσακείου-Τοσιτσείου Γυμνασίου Εκάλης με τίτλο «Καλλιτεχνικό εργαστήρι: Το Σχολείο αλλιώς …» ολοκλήρωσαν το τέταρτο ομαδικό τους έργο. 

Το έργο των μαθητών είναι αφιερωμένο στον μεγάλο εικαστικό καλλιτέχνη και κύριο εκπρόσωπο τού κινήματος τού Φωβισμού Ανρί Ματίς. Το συγκεκριμένο κίνημα επιλέχθηκε γιατί θεωρείται ένα από τα πρώτα επαναστατικά κινήματα στη ζωγραφική με σημαντικό αντίκτυπο στην εξέλιξη τής τέχνης τού 20ού αιώνα.

Η λέξη "φωβισμός"προέρχεται από τη γαλλική λέξη  «fauve» που σημαίνει «άγριο θηρίο». Αντιπροσωπεύει τη ζωηρή και χαρούμενη έκρηξη μιας τέχνης συνώνυμης με τη νεότητα, από καλλιτέχνες παθιασμένους για τον κόσμο και πρόθυμους να μεταφέρουν στον μουσαμά ένα ισχυρό φορτίο αισθήσεων που εκφράζονται με το χρώμα. Ο Ανρί Ματίς, κύριος εμπνευστής τού κινήματος στο τέλος τού 19ου αιώνα, κατάφερε να δημιουργήσει ένα ιδίωμα ουσιαστικά αυτόνομο και νέο, για να πετύχει τους στόχους του στην τέχνη.

Οι μαθητές, αφού παρακολούθησαν προβολή παρουσίασης αφιερωμένη στη ζωή και το έργο τού μεγάλου εικαστικού, με την καθοδήγηση τής καθηγήτριας Καλλιτεχνικών κ. Κ. Πρεβενιού, ζωγράφισαν με ακρυλικά χρώματα και κολλάζ από ένα διάσημο έργο τού Ματίς. Στη συνέχεια, με τα έργα που φιλοτέχνησαν δημιούργησαν ένα πρωτότυπο ψηφιακό πολύχρωμο ημερολόγιο για το έτος 2024!