e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Από την Τετάρτη 10 Απριλίου μέχρι την Παρασκευή 12 Απριλίου 2024 πραγματοποιήθηκε η τριήμερη εκδρομή τής Γ΄ τάξης τού Α΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Γυμνασίου Εκάλης στα Ιωάννινα. Κατά την πρώτη ημέρα τής άφιξής τους, μαθητές και καθηγητές ξεναγήθηκαν στο Μουσείο Ελληνικής Ιστορίας τού γλύπτη Παύλου Βρέλλη και θαύμασαν τα κέρινα ομοιώματα τού καλλιτέχνη, που αναπαριστούν μορφές και ιστορικά γεγονότα από την προεπαναστατική περίοδο και την Επανάσταση τού 1821 ώς τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο. Στη συνέχεια περιηγήθηκαν στο κάστρο των Ιωαννίνων και ξεναγήθηκαν στην Εβραϊκή Συναγωγή, στο Ασλάν Τζαμί και το Μουσείο Αργυροτεχνίας, που παρουσιάζει την τεχνολογία τής αργυροχοΐας κατά την προβιομηχανική περίοδο και εστιάζει στην ιστορία τής αργυροχοΐας στην περιοχή τής Ηπείρου.

Τη δεύτερη ημέρα επισκέφθηκαν το Αρσάκειο Σχολείο Ιωαννίνων. Μετά τη θερμή υποδοχή και την ανταλλαγή δώρων, ο Διευθυντής τού Αρσακείου Λυκείου Ιωαννίνων κ. Παύλος Μαυρόγιαννης και οι καθηγητές και οι μαθητές των Σχολείων ξενάγησαν τους επισκέπτες στους χώρους τού Σχολείου.

Ακολούθησε επίσκεψη στο Καλπάκι, το ιστορικό χωριό κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα που αποτέλεσε πεδίο σφοδρών συγκρούσεων τον Νοέμβριο τού 1940 και αποδείχτηκε καίριο σημείο στην αναχαίτιση τής προέλασης των ιταλικών στρατευμάτων προς τα Ιωάννινα. Εκεί, μαθητές και συνοδοί καθηγητές επισκέφθηκαν το Μουσείο Πολέμου, με τα σημαντικά ενθυμήματα τού ελληνοϊταλικού πολέμου των ετών 1940-1941, και το Μνημείο τού Μαχητή, το μνημείο των πεσόντων στη μάχη τού Καλπακίου, που δεσπόζει στον λόφο πάνω από το χωριό και φιλοτεχνήθηκε από τον καθηγητή τού Πολυτεχνείου και γλύπτη Λάζαρο Λαμέρα.

Επόμενος σταθμός ήταν τα Ζαγοροχώρια, συγκεκριμένα τα χωριά Αρίστη, Κήποι και Ασπράγγελοι, όπου οι μαθητές απόλαυσαν την πεζοπορία σε πέτρινα γεφύρια στον ποταμό Βοϊδομάτη, όπως αυτό τού Κόκκορη και το Καλογερικό, που χτίστηκαν τον 18ο και 19ο αιώνα για να διευκολύνουν τη μετακίνηση ανθρώπων και αγαθών κατά την περίοδο τής μεγάλης ακμής τού εμπορίου.

Την τρίτη και τελευταία ημέρα, μαθητές και καθηγητές αναχώρησαν για το Μέτσοβο. Αφού περιηγήθηκαν στην πόλη, ξεναγήθηκαν στην Πινακοθήκη Αβέρωφ, ένα μουσείο νεοελληνικής τέχνης που στεγάζεται σε ένα σύγχρονο τριώροφο κτίριο, δωρεά τού Ευάγγελου Αβέρωφ. Εκεί οι μαθητές θαύμασαν από κοντά αντιπροσωπευτικά έργα των σημαντικότερων Ελλήνων ζωγράφων, χαρακτών και γλυπτών τού 19ου και τού 20ού αιώνα, όπως των Γύζη, Λύτρα, Βολανάκη, Ιακωβίδη, Παρθένη, Μαλέα, Γαλάνη, Χατζηκυριάκου-Γκίκα, Μόραλη, Τέτση και πολλών ακόμη. Τελευταία στάση ήταν τα επιβλητικά Μετέωρα και η Μονή τού Αγίου Στεφάνου στο νοτιανατολικό άκρο τους, ακριβώς πάνω από την Καλαμπάκα, στην οποία φυλάσσεται η τίμια Κάρα τού Αγίου Χαραλάμπους.

Τους μαθητές συνόδευσαν ο Διευθυντής κ. Μιχάλης Καπετανής, η Υποδιευθύντρια κ. Κατερίνα Μαράσλη, οι εκπαιδευτικοί κ. Σοφία Κοντονίκα, Φωτεινή Ματθαίου, Μαρία Σόφη και Γιώργος Παντόγλου.