e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Μαθητές τού Α΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Γυμνασίου Εκάλης συμμετείχαν στον παιδικό διαγωνισμό ζωγραφικής 2024 που διοργανώνει το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Με θέμα «Σημερινές ιστορίες αγγείων» ο 11ος Παιδικός Διαγωνισμός Ζωγραφικής τού Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης καλεί τους μικρούς του φίλους, ηλικίας 4-15 ετών, να αποτυπώσουν εικόνες τής καθημερινότητάς τους που θα ήθελαν να αφήσουν στους ανθρώπους τού μέλλοντος.

Ο εφετινός διαγωνισμός είχε διάρκεια από τις 15 Φεβρουαρίου έως τις 22 Απριλίου 2024 και τα έργα των παιδιών θα παρουσιαστούν τον Σεπτέμβριο σε μια μεγάλη έκθεση, στο πλαίσιο τού 2ου Cycladic Kids Festival. Ο Παιδικός Διαγωνισμός Ζωγραφικής είναι μία από τις πλέον επιτυχημένες δράσεις τού Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, στην οποία κάθε χρόνο συμμετέχουν χιλιάδες παιδιά από την Ελλάδα και το εξωτερικό,  από ειδικά σχολεία και κέντρα υποδοχής και ένταξης προσφύγων.

Εφέτος, συμμετέχοντας στον διαγωνισμό, οι μαθητές περιηγήθηκαν στη μόνιμη έκθεση«Σκηνές από την καθημερινή ζωή στην αρχαιότητα» που παρουσιάζεται στον 4ο όροφο τού Μουσείου. Μέσα από θεματικές ενότητες και αντικείμενα έμαθαν για την ιδιωτική και τη δημόσια ζωή των αρχαίων Ελλήνων στην Κλασική και την Ελληνιστική περίοδο. Μια από τις πιο πλούσιες πηγές με πληροφορίες για την αρχαιότητα σήμερα είναι οι ζωγραφισμένες εικόνες πάνω στα πήλινα αγγεία. Από τα προϊστορικά χρόνια έως σήμερα ο άνθρωπος αποτυπώνει πάνω σε αυτά εικόνες για τη ζωή και τις συνήθειές του και σκηνές από τη Μυθολογία και την καθημερινή του ζωή. Σήμερα, αντίστοιχες εικόνες βρίσκουμε, κυρίως, μέσα από το internet και τα social media.

Στον εφετινό διαγωνισμό τα παιδιά κλήθηκαν να αναπαραστήσουν μία σκηνή από την καθημερινότητά τους, χρησιμοποιώντας ζωγραφική, κολλάζ, φωτογραφία ή μικτή τεχνική και να την εντάξουν μέσα στο περίγραμμα ενός αγγείου, θέτοντας τα ερωτήματα:

- Τι θα ήθελες να γνωρίζουν από τη ζωή που κάνεις σήμερα οι άνθρωποι στο μέλλον;
- Τι διαλέγεις να μοιραστείς με τους άλλους;
- Ποιες εικόνες είναι για εσένα οι πιο χαρακτηριστικές τής ζωής και τής εποχής σου;


Τα αποτελέσματα τού διαγωνισμού θα ανακοινωθούν τον Ιούνιο τού 2024.

001