e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Οι μαθητές τής Ζώνης Πολιτισμού τής Β΄ τάξης τού Α΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Γυμνασίου Εκάλης  ολοκλήρωσαν το έκτο ομαδικό τους έργο με τίτλο «Καλλιτεχνικό εργαστήρι: Το Σχολείο αλλιώς…». Το έργο των μαθητών ήταν αφιερωμένο στον ρυθμό στην Τέχνη. Τα παιδιά επέλεξαν αυτό το θέμα γιατί συναντάται σε όλες τις Τέχνες, όπως στη ζωγραφική, στην αρχιτεκτονική, στη διακοσμητική, στη γλυπτική, στη γραφιστική, στην τυπογραφία, στη μουσική, στον χορό, στην ποίηση κ.λπ.

Ως ρυθμός μπορεί γενικά να οριστεί «οποιαδήποτε κίνηση που χαρακτηρίζεται από την οργανωμένη διαδοχή ισχυρών και αδύναμων στοιχείων (ή/και το αντίθετο)». Στις τέχνες, όπως στη μουσική, την ποίηση, στον χορό, αλλά και οπτικά στη ζωγραφική ή στην αρχιτεκτονική ο ρυθμός εκφράζει την οργανωμένη διαδοχή των γεγονότων που χρησιμοποιούνται στην τέχνη: των ήχων και των σιωπών στη μουσική, των βημάτων και των κινήσεων των χορευτών στον χορό, των χρωματικών στοιχείων, των δομικών στοιχείων, των διακοσμητικών στοιχείων, καθώς και τής οργάνωσης λέξεων και προτάσεων στην ποίηση.

Οι μαθητές, αφού παρακολούθησαν παρουσίαση αφιερωμένη στον ρυθμό στην Τέχνη, με την καθοδήγηση τής καθηγήτριας Καλλιτεχνικών ζωγράφισαν με ακρυλικά χρώματα και χρωματιστά ξυλάκια και δημιούργησαν με την τεχνική τού κολλάζ ένα πρωτότυπο ομαδικό έργο, διαστάσεων 60x80 εκ., με ρυθμό σχημάτων και χρωμάτων.

001