e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Κατά το τρέχον σχολικό έτος 2016-2017 και μέχρι τα Χριστούγεννα, στο Β΄ Αρσακείο-Τοσίτσειο Γυμνάσιο Εκάλης υλοποιήθηκαν διάφορες δράσεις με σκοπό να ευαισθητοποιηθούν οι μαθητές σχετικά με τα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα, να μάθουν να εκφράζουν την αλληλεγγύη τους σε ευπαθείς ομάδες, να εξοικειωθούν με άτομα που έχουν ειδικές ανάγκες, να μπορούν να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για την ανακούφιση εμπερίστατων συνανθρώπων τους και να ενισχύουν σημαντικές συλλογικές προσπάθειες.
- Μαθητές τού Σχολείου και οι γονείς τους συμμετείχαν, μαζί με μαθητές και γονείς από όλα τα Αρσάκεια Σχολεία, στον Αρσάκειο Δρόμο. Τα τρόφιμα που συγκεντρώθηκαν προσφέρθηκαν στο Κοινωνικό Παντοπωλείο τού Δήμου Διονύσου.
- Οι μαθητές συνεχίζουν να συλλέγουν πλαστικά καπάκια (η προσπάθεια έχει ξεκινήσει από το σχολικό έτος 2014-2015), με σκοπό, από την ανακύκλωσή τους, να προσφέρονται αναπηρικά καροτσάκια στον Δήμο Περιστερίου Αττικής.
-  Ενόψει των Χριστουγέννων, συγκεντρώθηκαν χρήματα και δέματα με τρόφιμα, ρούχα, φάρμακα, παιχνίδια κ.λπ., αλλά και χρήματα που παραδόθηκαν στην «Αποστολή» για την ενίσχυση τού έργου της: οργάνωση συσσιτίων στους ιερούς ναούς τής Αρχιεπισκοπής . Έτσι, οι μαθητές τής Γ΄4 τάξης επισκέφθηκαν τον ιερό ναό τού Αγίου Δημητρίου στον Πειραιά, όπου βοήθησαν στην προετοιμασία τού συσσιτίου, ενώ αργότερα επισκέφθηκαν τη Στέγη Γερόντων «Ο Λυτρωτής» και συνομίλησαν με τις γερόντισσες που διαμένουν εκεί.
Επίσης, την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016 οργανώθηκε χριστουγεννιάτικη εορταγορά, με διάφορα είδη που προσέφεραν οι γονείς των μαθητών τής Α΄ τάξεως. Όσα είδη δεν διατέθηκαν στο παζάρι (τρόφιμα, γλυκύσματα) συσκευάστηκαν από τους μαθητές και παραδόθηκαν στο Κοινωνικό Παντοπωλείο τού Δήμου Διονύσου. Στον ίδιο φορέα θα προσφερθούν και τα λαχανικά πού καλλιεργούν τα παιδιά τής Α΄ τάξης στον λαχανόκηπο τού Σχολείου. Με τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν από τη χριστουγεννιάτικη εορταγορά ενισχύθηκαν οι εξής φορείς:
α) Το Ίδρυμα Πρόνοιας και Εκπαίδευσης Κωφών και Βαρηκόων Ελλάδος, στη Δροσιά
β) Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με Νεοπλασματικές Παθήσεις «Η Πίστη»
γ) Η Τράπεζα Τροφίμων, στην Αττική.
Τέλος, επισκέφθηκαν το Σχολείο εκπρόσωποι τής Μ.Κ.Ο. «Μπορούμε», η οποία δραστηριοποιείται με στόχο τη μείωση τής σπατάλης φαγητού και τη διάθεση περισσευμάτων τροφίμων σε φορείς που υποστηρίζουν ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Οι εκπρόσωποι τής οργάνωσης ενημέρωσαν τους μαθητές των Γ΄1 και Γ΄2 τάξεων για το πρόγραμμα «Μπορούμε στη γειτονιά», προκειμένου να προσπαθήσουν να δικτυώσουν επιχειρήσεις τροφίμων στη γειτονιά τους, ώστε να προσφέρουν τα τρόφιμα που τους περισσεύουν καθημερινά στην οργάνωση.
Το Β΄ Αρσακείο-Τοσίτσειο Γυμνάσιο Εκάλης παράλληλα με τη φιλανθρωπική-κοινωνική του δράση έχει σκοπό να ευαισθητοποιήσει γενικότερα τα παιδιά και να τα εκπαιδεύσει ώστε να φέρονται με αλληλεγγύη και σεβασμό σε κάθε άνθρωπο που αντιμετωπίζει δυσκολίες. Προς αυτή την κατεύθυνση οι μαθητές, στο πλαίσιο τής σχολικής ζωής, παρακολουθούν μαθήματα από τους εκπαιδευτικούς, συναντούν και συνομιλούν με ειδικούς, επισκέπτονται χώρους και φορείς με εθελοντική δραστηριότητα.
Επίσης στο Σχολείο υλοποιείται το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Νοιάζομαι και δρω: εθελοντισμός, αλληλεγγύη, ενεργός πολίτης».
Κατά τη διδακτική επίσκεψη στις 8 Δεκεμβρίου 2016 οι μαθητές δύο τμημάτων τής Α΄ τάξης παρακολούθησαν το πρόγραμμα «Dialogue in the dark», με σκοπό να κατανοήσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τυφλοί και να ευαισθητοποιηθούν.
Μαθητές τής Γ΄ τάξης (από τα τμήματα Γ΄3 και Γ΄4) παρακολούθησαν, στον χώρο τής Βιβλιοθήκης τού Σχολείου, εκπαιδευτικό πρόγραμμα εξοικείωσης με την αναπηρία, που παρουσίασαν εκπρόσωποι τού Συνδέσμου Κοινωνικής Ευθύνης για παιδιά και νέους (ΣΚΕΠ). Οι μαθητές συζήτησαν με τους εκπροσώπους τού ΣΚΕΠ τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι με αναπηρία, σε μια προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησής τους.