e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2023 ομάδα καθηγητών τού Β΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Γυμνασίου Εκάλης παρακολούθησαν στο θέατρο ΕΛΕΡ την παράσταση «Έξοδος», μια μουσική παράσταση τής Φένιας Παπαδόδημα, που συνομιλεί με την ψηφιακή ζωγραφική τού Γιώργου Κόρδη από την ενότητα «Ανέστιοι προσφεύγοντες», σε ερμηνεία Γεράσιμου Γεννατά.

Στην παράσταση η Φένια Παπαδόδημα έγραψε μουσική και τραγούδια που συνομιλούν με τους ψηφιακούς πίνακες οι οποίοι δημιουργούνται μπροστά στα μάτια τού θεατή σε μεγάλη οθόνη.

Τα κείμενα τής παράστασης, αποσπάσματα από το οδοιπορικό τού Γιώργου Σεφέρη «Τρεις μέρες στα μοναστήρια τής Καππαδοκίας», γράμματα από την αλληλογραφία του με τον Ζήσιμο Λορετζάτο 1948-1968, αναφορές στο ημερολόγιο τής Σόφης Μανουσάκη-Αναστασιάδη «Μνήμες Καππαδοκίας», καθώς και αληθινές μαρτυρίες προσφύγων από την έκδοση «Έξοδος» τού Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, αποτελούν ένα ενιαίο σώμα που αναπτύσσεται μουσικά.

Οι πίνακες τού Γιώργου Κόρδη αναπαριστούν επεισόδια από την πορεία μιας πομπής προσφύγων. Εκεί καταγράφεται η σταδιακή απώλεια των ανθρώπινων δεσμών και σχέσεων, που καταντά απώλεια μνήμης, ταυτότητας, προσώπου.

Στο τέλος τής παράστασης οι καθηγητές τού Σχολείου συνομίλησαν με τους συντελεστές τής παράστασης εστιάζοντας στην επιλογή και την ερμηνεία των κειμένων, στον συνδυασμό απαγγελίας, μουσικής και εικαστικής σύνθεσης σε εξέλιξη, καθώς και στον αντίκτυπο που έχει η επέτειος των 200 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία.

Συντελεστές:
Πρωτότυπη μουσική / Σκηνοθεσία - Ερμηνεία - Φωνή: Φένια Παπαδόδημα
Ψηφιακή ζωγραφική: Γιώργος Κόρδης
Ερμηνεία: Γεράσιμος Γεννατάς
Eρμηνεία - Φωνή: Ελένη Ποζατζίδου
Ηχητικά τοπία - Ενορχήστρωση: Γιώργος Παλαμιώτης
Επιλογή κειμένων - Δραματουργία: Φένια Παπαδόδημα
Βοηθός σκηνοθέτη: Καλλιόπη Σωτηρίου
Φωτισμοί: Στέβη Κουτσοθανάση
Video: Κώστας Φούντας
Φωτογραφία: Ελένη Κουρή
Ούτι: Θωμάς Μελετέας
Άρπα: Γωγώ Ξαγαρά
Τσέλο: Ήβη Παπαθανασίου.