e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Μετά από δύο χρόνια διαδικτυακής διεξαγωγής τού Μαθητικού Μοντέλου Ο.Η.Ε. τού Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος-Pierce, μαθητές και μαθήτριες τής Α΄ και Β΄ τάξης τού Α΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Λυκείου Εκάλης έλαβαν μέρος στο 6ο ACGMUN, που διεξήχθη και πάλι διά ζώσης, την 1η και 2η Απριλίου 2023.

Το συνέδριο υλοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες τού Σχολείου μας προετοιμάστηκαν κατάλληλα και ανταποκρίθηκαν επάξια στις απαιτήσεις τού συνεδρίου εκπροσωπώντας την Ιταλία.

Κατά τη διάρκεια του διήμερου συνεδρίου, και με όχημα την Αγγλική Γλώσσα, τα παιδιά εργάστηκαν εποικοδομητικά για το σχηματισμό συμμαχιών μεταξύ των κρατών.

Στη συνέχεια στήριξαν το ψήφισμα τής συμμαχίας τους (resolution) προσπαθώντας να πείσουν και τα υπόλοιπα κράτη να το υπερψηφίσουν.

Μέσω τής διπλωματικής οδού τής δημόσιας συζήτησης και αντιπαράθεσης (debate) έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους, σαν αληθινοί διπλωμάτες, με στόχο την επίλυση προβλημάτων που η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ενδεικτικά θέματα των επιτροπών:

1. Οικονομική Επιτροπή: Το ζήτημα τής συνεχόμενης αύξησης τού ευρωπαϊκού χρέους
2. Πολιτική Επιτροπή: Αντιμετωπίζοντας το ζήτημα τής εσωτερικής αναταραχής στο Καζακστάν.
3. Νομική Επιτροπή: Το νομικό ζήτημα τής ειδικής κατάστασης (sui generis status) τής Αγίας Έδρας στο Βατικανό.
4. Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Περιορίζοντας τις επιπτώσεις τής αύξησης τιμών των αντικαρκινικών φαρμάκων στην περιοχή τής Ανατολικής Ασίας και των Μεσογειακών χωρών.
5. Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Το ζήτημα τής ιατρικής ανθρωπιστικής βοήθειας σε εμπόλεμες ζώνες.

Από το Σχολείο μας συμμετείχαν οι μαθητές και μαθήτριες: Φωτεινή Χριστοδουλοπούλου (Α΄1), Φράνκα Μαραμπουτάκη (Α΄2), Μαλαματένια Μαρκοπούλου (Α΄2), Ζαννής Χελιώτης (Β΄1) και Δήμητρα Χρηστάκη (Β΄3).

Τους μαθητές και τις μαθήτριες προετοίμασε η κ. Μαριλένα Γιαννάκη, καθηγήτρια Αγγλικής Γλώσσας και MUN Advisor.