e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Mε αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου, διοργανώθηκε φέτος στην Ελλάδα ο πρώτος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Κυβερνοασφάλειας (ΠΜΔΚ).

Ο φορέας διοργάνωσης τού διαγωνισμού είναι το Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων τού Πανεπιστημίου Πειραιά, το οποίο, σε συνεργασία με το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Ασφάλεια Ψηφιακών Συστημάτων» και το Εργαστήριο Ασφάλειας Συστημάτων (SSL), με επικεφαλής τον καθηγητή κ. Χρήστο Ξενάκη, φέρνουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα τον ΠΜΔΚ, με την υποστήριξη τού Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Ο Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Κυβερνοασφάλειας (ΠΜΔΚ) διήρκησε από την 1η έως και την 31η Μαρτίου 2023, για τους μαθητές και τις μαθήτριες των τριών τάξεων τού Λυκείου.

Όλος ο διαγωνισμός έτρεξε πάνω στη διαδικτυακή πλατφόρμα CTFd, η οποία έχει σχεδιαστεί αποκλειστικά για την διεξαγωγή CTF (“Capture the Flag”) διαγωνισμών πάνω στην κυβερνοασφάλεια.

Οι μαθητές κλήθηκαν να επιλύσουν δοκιμασίες σχετικές με την ασφάλεια ψηφιακών συστημάτων και να ανακτήσουν τις κρυμμένες "ψηφιακές σημαίες".

Οι δοκιμασίες κάλυπταν δημοφιλείς περιοχές τής κυβερνοασφάλειας (όπως είναι ο παγκόσμιος ιστός, η κρυπτογραφία, η ψηφιακή εγκληματολογία, η αντίστροφη μηχανική κ.ά.), με τον τρόπο που αυτές κατηγοριοποιούνται σε παρόμοιους διαγωνισμούς, όπως στο «European Cyber Security Challenge» (ECSC).

Ο βαθμός δυσκολίας των δοκιμασιών εκτεινόταν από τις πολύ εύκολες μέχρι και τις δύσκολες, με σκοπό την συμμετοχή όλων των μαθητών με ενδιαφέρον στην ασφάλεια υπολογιστών.
Στον διαγωνισμό συμμετείχαν μαθητές από 56 σχολεία από όλη την Ελλάδα.

Οι 21 δοκιμασίες τις οποίες έπρεπε να αντιμετωπίσουν οι μαθητές απαιτούσαν γνώσεις και δεξιότητες αρκετά προχωρημένες, ειδικά για παιδιά αυτής τής ηλικίας.
Κάθε δοκιμασία απαιτούσε πολύωρη αναζήτηση στο διαδίκτυο για ενημέρωση και αναζήτηση των κατάλληλων διαδικτυακών εργαλείων ώστε να λυθούν οι γρίφοι.
Μερικές φορές, μάλιστα, έπρεπε ο λύτης να σκεφθεί με ανορθόδοξο τρόπο για να καταλήξει στην λύση...

Οι γνώσεις που απαιτήθηκαν δεν καλύπτονται, ούτε καν αναφέρονται στην ύλη που τα παιδιά διδάσκονται στο σχολείο.

Το Α΄ Αρσάκειο-Τοσίτσειο Λύκειο Εκάλης εκπροσωπήθηκε επαξίως στον διαγωνισμό από τους μαθητές Γάτσο Κωνσταντίνο, Γιαννόπουλο Νικόλαο και Παπαδόπουλο Παύλο τού τμήματος Α΄1.
Οι μαθητές συνεργάστηκαν άψογα και κατά τις ώρες που απασχολήθηκαν στο Σχολείο για τον διαγωνισμό, αλλά και κατά τις ώρες εκτός Σχολείου, για την επίλυση των γρίφων.

Την πρωτοβουλία για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό είχε η καθηγήτρια Πληροφορικής κ. Εμμανουέλα Φραγκουλοπούλου, η οποία αφιέρωσε πολλές ώρες στην καθοδήγηση και την επίβλεψη των παιδιών στο Εργαστήριο Πληροφορικής.

Ξεκινώντας από το μηδέν σε επίπεδο γνώσεων πάνω σε αυτά τα θέματα, οι μαθητές κατάφεραν να ολοκληρώσουν την προσπάθειά τους και να βρεθούν στην 8η θέση στην κατάταξη.

Όπως οι ίδιοι ανέφεραν, μέσα από αυτόν τον διαγωνισμό κέρδισαν υπολογιστικές γνώσεις, γνώσεις πάνω στην κυβερνοασφάλεια και μεγάλη ικανοποίηση κάθε φορά που έβρισκαν τη λύση κάποιου γρίφου.
Επίσης, δήλωσαν έτοιμοι για μια ακόμη προσπάθεια τού χρόνου.

Δείτε περισσότερα εδώ.