e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2023 μαθητές και μαθήτριες των τριών τάξεων των δύο Αρσακείων-Τοσιτσείων Λυκείων Εκάλης είχαν τη σπάνια ευκαιρία να συζητήσουν για τη Γλώσσα με τον επίτιμο καθηγητή Γλωσσολογίας και Πρόεδρο τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας κ. Γεώργιο Μπαμπινιώτη.

Η εκδήλωση αυτή, η οποία είχε ως αφορμή τον προγραμματιζόμενο Αρσάκειο Διαγωνισμό Ορθογραφίας,  πραγματοποιήθηκε στο κλειστό Αμφιθέατρο των Αρσακείων Εκάλης.

Ο κ. Μπαμπινώτης αποσαφήνισε στα παιδιά βασικές έννοιες τής Γλωσσολογίας και εστίασε στις ιδιαιτερότητες και στην ιστορική συνέχεια τής Ελληνικής Γλώσσας, εκμαιεύοντας τα ζητούμενα με ερωτήσεις προς τους μαθητές μας, οι οποίοι αναταποκρίθηκαν με εγρήγορση και διαύγεια.

Η συζήτηση ξεκίνησε με το ερώτημα εάν ο γραπτός λόγος έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει στον αναγνώστη τη φόρτιση την οποία κομίζει ο αντίστοιχος προφορικός λόγος και οι μαθητές απάντησαν καταφατικά, λέγοντας ότι αυτό επιτυγχάνεται με το λεξιλόγιο και τα σημεία στίξης. Ο καθηγητής διευκρίνισε τη διαφορά "έννοιας" και "νοήματος" και των αντιστοίχων τους στη γραπτή έκφραση, δηλαδή τής "λέξης" και τής "πρότασης". Τόνισε τη σημασία των τριών προσώπων των ρημάτων, καθώς και τις τροπικές αποχρώσεις των εγκλίσεων. Αναφέρθηκε, επίσης, σε αποφθέγματα μεγάλων φιλοσόφων, όπως ο Wittgenstein και γλωσσολόγων, όπως ο Chomsky, για τη γλώσσα.

Σε παρέμβαση μαθητή, ο οποίος αναφέρθηκε στην απόσταση τής Αρχαίας από τη Νέα Ελληνική και αμφισβήτησε την αξία τής διδασκαλίας των Αρχαίων στο σχολείο, ο κ. Μπαμπινιώτης τόνισε το μοναδικό φαινόμενο τής ιστορικής συνέχειας τής Ελληνικής Γλώσσας από τη γέννησή της μέχρι σήμερα.

Τοποθετήθηκε, ακόμη, απέναντι στην εξέλιξη τής Τεχνητής Νοημοσύνης, η οποία έχει τη δυνατότητα να συντάξει κείμενα αλλά όχι να παραγάγει λόγο. Ως παράδειγμα τής υπεροχής τού ανθρώπου, έφερε την ποίηση. Τέλος, παρακίνησε τους μαθητές να συμμετάσχουν στον επικείμενο Αρσάκειο Διαγωνισμό Ορθογραφίας, ο οποίος θα γίνει τον Ιανουάριο τού 2024 για πρώτη φορά στα Αρσάκεια Σχολεία.

Τον καθηγητή προλόγισε η Επόπτρια των Σχολείων μας κ. Βασιλική Παπαπέτρου-Μουρσελά και τη συζήτηση παρακολούθησαν οι Διευθυντές των Αρσακείων Γυμνασίων και Λυκείων Εκάλης, καθώς και πολλοί εκπαιδευτικοί των Σχολείων μας.

Η διάδραση μεταξύ τού ομιλούντος και τού κοινού ήταν εντυπωσιακή και κατέδειξε αφενός το ήθος και το υψηλό επίπεδο των μαθητών μας και αφετέρου την ποιότητα τής διδασκαλίας των γλωσσικών μαθημάτων, η οποία πιστώνεται στους άξιους εκπαιδευτικούς μας.