e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Ο τελειόφοιτος τού Α΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Λυκείου Εκάλης Μάριος Μερτζανίδης κατέκτησε την θέση στη 2η φάση τού Πανελλήνιου Διαγωνισμού Φυσικής «Αριστοτέλης», έχοντας καταλάβει την 6η θέση στην α΄ φάση τού διαγωνισμού.

Έτσι είναι ο πρώτος μεταξύ των πέντε Ελλήνων μαθητών τής Γ΄ λυκείου που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στην 47η Διεθνή Ολυμπιάδα Φυσικής, που θα πραγματοποιηθεί στη Ζυρίχη από 11 έως 17 Ιουλίου 2016.
Η α΄ φάση τού Πανελλήνιου Διαγωνισμού διεξήχθη στις 9 Απριλίου και η β΄ φάση στις 7 Μαΐου 2016.
Από το Α΄ Αρσάκειο-Τοσίτσειο Λύκειο Εκάλης διακρίθηκε επίσης ο μαθητής Βασίλειος Κανελλάκης (Γ΄ τάξη), ο οποίος κατακτώντας την 39η θέση στην α΄ φάση του διαγωνισμού κατέλαβε τη 17η στη β΄ φάση. Διάκριση επίσης στην α΄ φάση τού διαγωνισμού πέτυχαν και οι μαθητές Φίλιππος Κατσιμαλής (68η θέση) και Βασιλική Σαντ (85η θέση).
Διεθνείς Ολυμπιάδες Φυσικής (International Physics Olympiads–IPhO) οργανώνονται από διεθνή επιτροπή και πραγματοποιούνται κάθε χρόνο σε διαφορετική χώρα, όπου και συμμετέχουν, κατά μέσο όρο, 85 χώρες με πέντε διαγωνιζόμενους μαθητές η κάθε χώρα και τους συνοδούς τους. Οι Διεθνείς Ολυμπιάδες Φυσικής αποτελούν για τη χώρα μας την κατάληξη των Πανελλήνιων Διαγωνισμών Φυσικής που διοργανώνονται κάθε χρόνο με την επιστημονική και εκπαιδευτική ευθύνη τού Εργαστηρίου Φυσικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, υπό την αιγίδα τού Υπουργείου Παιδείας. Ήδη σε συνεννόηση με το Υπουργείο έχει εξασφαλιστεί χορηγία για την κάλυψη των εξόδων τής εφετινής αποστολής από το Ίδρυμα Ωνάση.
Οι Έλληνες μαθητές που συμμετέχουν κάθε χρόνο επιλέγονται από τους πρωτεύσαντες στους Πανελλήνιους Διαγωνισμούς Φυσικής (ειδικότερα από τον Διαγωνισμό Φυσικής για τους μαθητές τής Γ΄ λυκείου). Απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή των μαθητών στην αποστολή είναι η πλήρης και αδιάλειπτη συμμετοχή τους στην προετοιμασία τής ομάδας στο Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών τού ΠΤΔΕ τού Πανεπιστημίου Αθηνών πριν από την αναχώρησή της για την Ολυμπιάδα. Η προετοιμασία γίνεται κάθε χρόνο από μέλη και συνεργάτες τού Τμήματος Φυσικής, τον διευθυντή, τους διδάκτορες και τους υποψήφιους διδάκτορες τού Εργαστηρίου. Εκατοντάδες Έλληνες φυσικοί τής τυπικής και τής πανεπιστημιακής εκπαίδευσης συμμετέχουν στη διαδικασία αυτή, που κορυφώνεται με την προετοιμασία των επιλεγέντων μαθητών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η προετοιμασία περιλαμβάνει τόσο θεωρητικά θέματα όσο και πειράματα.


image001 image002