e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Την Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015 πραγματοποιήθηκε η 2η συνάντηση τής Απογευματινής Σχολής Γονέων, που οργανώνει και υλοποιεί από το τρέχον σχολικό έτος 2014-2015 το Αρσάκειο Νηπιαγωγείο Θεσσαλονίκης. Στις συναντήσεις αυτές αναπτύσσονται διάφορα θέματα από ειδικούς με απώτερο στόχο τη διαμόρφωση τής γνώμης και τής στάσης των γονέων απέναντι σε ζητήματα που αναδύονται από τη σχολική ζωή των παιδιών τους.
Συγκεκριμένα η 2η αυτή απογευματινή συνάντηση με τίτλο «Φιλαναγνωσία… ως διά μαγείας ο κόσμος τής λογοτεχνίας» είχε θέμα τη διαχείριση τού ελεύθερου χρόνου των παιδιών και τη δημιουργική αξιοποίησή του. Οι γονείς είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ομιλία τού καθηγητή Παιδικής Λογοτεχνίας τού Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης τού ΑΠΘ κ. Ανδρέα Καρακίτσιο και στη συνέχεια να συνομιλήσουν μαζί του.
Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τής προσχολικής ηλικίας και ο ρόλος τους στη διαμόρφωση τής σχέσης τού παιδιού με το βιβλίο, η σκοπιμότητα και τα οφέλη τής φιλαναγνωσίας καθώς και τα κριτήρια επιλογής τού καλού βιβλίου είναι μερικά από τα θέματα που αναπτύχθηκαν.
Παράλληλα, στο πνεύμα τής καλλιέργειας μιας ουσιαστικότερης σχέσης τού παιδιού με το λογοτεχνικό βιβλίο αναπτύχθηκε και εφαρμόζεται στο Νηπιαγωγείο η δράση τής Δανειστικής Βιβλιοθήκης.
Η συμμετοχή των γονέων στην ομιλία συνέβαλε στην επιτυχία των στόχων τής συντονισμένης δράσης τού εκπαιδευτικού προγράμματος τού Νηπιαγωγείου για την παιδική λογοτεχνία και αποτέλεσε, πάνω από όλα, ένα παράδειγμα προς μίμηση για τα παιδιά.