e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Σε πασχαλινές δραστηριότητες και παραδοσιακά έθιμα επιδόθηκαν τα παιδιά τού Αρσακείου Νηπιαγωγείου Θεσσαλονίκης τις ημέρες πριν τις διακοπές για τον εορτασμό τού Πάσχα.
Το πρώτο έθιμο που έλαβε χώρα στις τάξεις ήταν η κατασκευή τής λαμπροκουλούρας. Τα παιδιά ακολούθησαν τη συνταγή και έπλασαν ζυμάρι, με το οποίο έφτιαξαν μικρές πασχαλινές κουλούρες, τις οποίες και διακόσμησαν με ζυμαρένια λουλουδάκια και με μπαχαρικά. Επιπλέον, τα παιδιά έφεραν βρασμένα αβγά, τα οποία και βάφτηκαν κόκκινα, όπως προστάζει η παράδοση. Παράλληλα, νήπια και προνήπια επιδόθηκαν σε χειροτεχνίες, προκειμένου να κατασκευάσουν ένα ανοιξιάτικο καλάθι, που γέμισε με εκπλήξεις, και μία πασχαλινή κάρτα, στην οποία έγραψαν μόνα τους τις ευχές τους.
Την τελευταία ημέρα λειτουργίας τού Σχολείου, πριν από τις διακοπές τού Πάσχα, τα παιδιά εκκλησιάστηκαν και μετέλαβαν στον ιερό ναό Μονής Κοιμήσεως τής Θεοτόκου στο Πανόραμα. Μετά τη λειτουργία και το μυστήριο τα παιδιά απόλαυσαν ακόμη μια φορά την υποδοχή των μοναχών στην αίθουσα φιλοξενίας, όπου συνομίλησαν μαζί τους και αντάλλαξαν ευχές για το Πάσχα.
Το μεσημέρι τής ίδια ημέρας οργανώθηκε στο Νηπιαγωγείο το καθιερωμένο πασχαλινό παζάρι. Οι γονείς είχαν αρχικά την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τις νηπιαγωγούς σε μία ολιγόλεπτη συνάντηση ενημέρωσης για την πρόοδο των παιδιών, και στη συνέχεια να «αγοράσουν» το καλάθι με τις κατασκευές των παιδιών τους.
Το ποσό των χρημάτων που συγκεντρώθηκε από την αγορά των πασχαλινών καλαθιών, μαζί με το ποσό από το χριστουγεννιάτικο παζάρι, καθώς και ο προορισμός τής φιλανθρωπικής πράξης θα κοινοποιηθούν με προσεχή ανακοίνωση.
Κατά την αποχώρηση οι μαθητές πήραν μαζί τους και το έντυπο με τις πασχαλινές εργασίες και τις χειροτεχνίες, ενώ εκπαιδευτικοί, γονείς και παιδιά αντάλλαξαν ευχές και αποχαιρετίστηκαν.
Μετά την επιστροφή τους από τις διακοπές τού Πάσχα τα παιδιά συμμετείχαν στο έθιμο τής «σουσαρίτσας», ενός παραδοσιακού παιχνιδιού τής τοπικής κοινωνίας. Σύμφωνα με αυτό τα παιδιά, έχοντας διαλέξει και φέρει από το σπίτι τους ένα γερό και δυνατό κόκκινο αβγό, διαγωνίστηκαν προσπαθώντας να πετάξουν τα αβγά όσο πιο μακριά μπορούσαν, χωρίς όμως να τα σπάσουν. Το παιχνίδι ολοκληρώθηκε με τα παιδιά να τσουγκρίζουν όσα από τα αβγά δεν έσπασαν, μεταξύ τους αλλά και με τις δασκάλες τους.