e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Με απώτερο στόχο να συμβάλουν οι ίδιοι οι γονείς στην εκπαίδευση των παιδιών τους και στο πλαίσιο τού πολιτιστικού προγράμματος «Τι θα γίνω όταν μεγαλώσω» που υλοποιείται στο Αρσάκειο Νηπιαγωγείο Θεσσαλονίκης τρέχον σχολικό έτος, οργανώθηκαν ειδικές επισκέψεις των γονέων στον χώρο τού Νηπιαγωγείου, το διάστημα από 2 Φεβρουαρίου μέχρι 11 Μαΐου 2015.
Συγκεκριμένα, μετά από σχετική ανακοίνωση όλοι οι γονείς δέχθηκαν πρόσκληση να έρθουν στο Νηπιαγωγείο και να παρουσιάσουν το επάγγελμά τους στα παιδιά με τον τρόπο που επιθυμούν. Οι γονείς που εκδήλωσαν ενδιαφέρον και συμμετείχαν στη δράση κλήθηκαν, κατόπιν συνεννόησης, σε ημέρα και ώρα που εξυπηρετούσε τους ίδιους και το ωρολόγιο πρόγραμμα και μίλησαν στα παιδιά για το επάγγελμα που ασκούν.
Μέσα από συζήτηση, που άλλοτε εξελισσόταν παράλληλα με την παρουσίαση και άλλοτε την ακολουθούσε, τα παιδιά διατύπωναν και έλυναν τις απορίες τους σχετικά με κάθε επάγγελμα που τώρα είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν με τρόπο εμπεριστατωμένο. Στο τέλος κάθε ενημέρωσης, τα περισσότερα παιδιά εξέφραζαν την επιθυμία να ακολουθήσουν το επάγγελμα που μόλις είχαν γνωρίσει.
Η θετική ανταπόκριση των παιδιών και οι ενθαρρυντικές προτροπές που έφταναν μετά από κάθε παρουσίαση στο σπίτι παρακίνησε και περισσότερους γονείς να συμμετάσχουν. Έτσι τελικά το 50% των γονέων συμμετείχαν στη δράση.
Είναι σημαντικό τα παιδιά να γνωρίζουν τα επαγγέλματα των γονέων τους, καθώς και άλλα, και να εκτιμούν την ιδιαίτερη προσφορά όλων στην κοινωνία.
Η εμπειρία που αποκόμισαν είχε διπλή αξία: από τη μια τους έδωσε ιδέες για δημιουργικό παιχνίδι ρόλων και τα πρώτα ερεθίσματα για τον επαγγελματικό τους προσανατολισμό στο μέλλον και από την άλλη τα έκανε να αισθανθούν βαθιά ικανοποίηση και καμάρι γιατί ο δικός τους γονέας, έστω και για μία φορά, ήταν ο δάσκαλος τής τάξης για όλα τα παιδιά!
Η δράση όμως είχε και δεύτερο μέρος: οι γονείς έπρεπε να παρουσιάσουν τα επαγγέλματά τους μέσα από μια τέχνη που τους εκφράζει. Οι συμμετοχές αυτή τη φορά ήταν ομαδικές και παρουσιάστηκαν στην καθιερωμένη Ημέρα Γονέων.
Όλοι οι γονείς των παιδιών και των δύο τμημάτων σχημάτισαν τις δικές τους ομάδες και, μετά από τον κατάλληλο συντονισμό μεταξύ τους, ετοίμασαν δύο θεατρικά έργα, ένα η κάθε ομάδα, τα οποία σκηνοθέτησαν, επένδυσαν σκηνικά, μουσικά και ενδυματολογικά και, τέλος, αναλαμβάνοντας ο καθένας τον ρόλο του, τα παρουσίασαν στα παιδιά τους στη σκηνή τού Θεάτρου.
Τα θεατρικά έργα, με τη σειρά που παρουσιάστηκαν, ήταν:
"Αλυσίδα επαγγελμάτων": Ένα τυχαίο συμβάν σε ένα κομμωτήριο γίνεται αφορμή για να αναδειχθεί η σχέση των επαγγελμάτων και η αναγκαία συνύπαρξη και λειτουργία όλων προκειμένου να ζούμε αρμονικά.
"Τα μαγικά επαγγέλματα": Σε ένα συμβούλιο μαγισσών και μάγων δύο παιδιά που ανησυχούν για το επαγγελματικό τους μέλλον γνωρίζουν τα θετικά κάθε επαγγέλματος, αλλά και τη σοφή άποψη τού παππού αρχιμάγου που τους συμβουλεύει να ακούσουν την καρδιά τους προκειμένου να αποφασίσουν ποιο επάγγελμα θα ακολουθήσουν τα ίδια στο μέλλον.
Παιδιά και εκπαιδευτικοί συγχαίρουν και ευχαριστούν πολύ όλους τους γονείς που εκδήλωσαν ενδιαφέρον και παρουσίασαν στα παιδιά τα επαγγέλματά τους. Είναι βέβαιο ότι η προσπάθεια αυτή θα συνεχιστεί και με νέες ευκαιρίες για όλους.