e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Στη γιορτή λήξης τού σχολικού έτους 2014-2015 τα νήπια και τα προνήπια τού Αρσακείου Νηπιαγωγείου Θεσσαλονίκης παρουσίασαν τη θεατρική παράσταση «Ένα σχολείο αλλιώτικο από τ' άλλα» την Τρίτη 9 Ιουνίου 2015 στο Θέατρο των Σχολείων.
Το θεατρικό έργο γράφτηκε για να υπηρετήσει τους σκοπούς και να μεταφέρει τα μηνύματα τού πολιτιστικού προγράμματος «Τι θα γίνω όταν μεγαλώσω» που υλοποιήθηκε κατά το τρέχον σχολικό έτος .
Την ιδέα για το θεατρικό έργο πήραν από το βιβλίο τού Αντώνη Παπαθεοδώρου «Όταν μεγαλώσω μπορώ να γίνω και...», με τις πολλές και ελεύθερες επιλογές των επαγγελμάτων που προσφέρει, αλλά και οι κλασικοί ήρωες γνωστών ιστοριών που ο καθένας τους έχει και μια ιδιαίτερη ευαισθησία, όπως ο Μικρός Πρίγκιπας, η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων, ο Ταρζάν, η Φρικαντέλα και ο Δόκτωρ Μπλουμ. Ο συνδυασμός των δύο οδήγησε στην ιδέα για μια σχολή επαγγελμάτων τού μέλλοντος που με τη θεατρική πένα μετουσιώθηκε σε «Ένα σχολείο αλλιώτικο από τ’ άλλα», όπου οι κλασικοί ήρωες ανέλαβαν τον ρόλο τού δασκάλου-εκπαιδευτή.
Τα παιδιά αντλώντας έμπνευση από την αφήγηση των γνωστών παραμυθιών και δραστηριότητες δημιουργικής σκέψης διατύπωσαν τις δικές τους ιδέες και εκφράστηκαν προφορικά, αλλά και καλλιτεχνικά. Οι ιδέες τους καταγράφηκαν, επεξεργάστηκαν και οδήγησαν στη συγγραφή ενός έργου προσαρμοσμένου στις απαιτήσεις τού προγράμματος και στις ανάγκες των παιδιών.
Οι θεατές, που απόλαυσαν την παράσταση, μεταφέρθηκαν στις τάξεις ενός πρωτοποριακού σχολείου, όπου τα παιδιά με την ενθάρρυνση των παραμυθένιων δασκάλων τους αναζητούν ιδέες για ευφάνταστα επαγγέλματα και δημιουργικές ενασχολήσεις που όχι μόνον ανοίγουν καινούργιους επαγγελματικούς ορίζοντες και προοπτικές, αλλά προσφέρουν και χαρά και ευεξία στον άνθρωπο. Ο έμμετρος λόγος, το τραγούδι, σε ελληνικό και αγγλικό στίχο ορισμένες φορές, ο χορός, η κίνηση και πάνω απ’ όλα η χαρά και ο ενθουσιασμός των παιδιών ανέβασε την παράσταση σε πολύ υψηλό επίπεδο.
Τη γιορτή τίμησε με την παρουσία της η Υπεύθυνη των Πολιτιστικών Θεμάτων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Χ. Τερζητάνου, η οποία συνεχάρη τους συντελεστές για το αποτέλεσμα.