e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Το Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης επισκέφθηκαν τα παιδιά τού Αρσακείου Νηπιαγωγείου Θεσσαλονίκης, την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015. Η επίσκεψη ήταν ενταγμένη στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Η πρώτη μας γνωριμία» και συγκεκριμένα στην ενότητα "Εθνική επέτειος τής 28ης Οκτωβρίου".
Κατά την είσοδό τους στο μουσείο τα νήπια και τα προνήπια επεξεργάστηκαν, με τη βοήθεια των ξεναγών τους, τις προθήκες με την πλούσια συλλογή ταγμάτων αριστείας και στρατιωτικών μεταλλίων, καθώς και τη συλλογή με όπλα και ξίφη.
Η επίσκεψη επικεντρώθηκε στις εκθέσεις «Η απελευθέρωση τής Θεσσαλονίκης το 1912» και «Έτσι πολεμήσαμε το 1940-41». Στην πρώτη τα παιδιά γνώρισαν σημαντικά εκθέματα από την απελευθέρωση τής Θεσσαλονίκης, όπως οι δύο σημαίες των ελευθερωτών τού 1912 και τού εορτασμού των 100 χρόνων τού 2012, το πρωτότυπο χειρόγραφο «Πρωτόκολλο Παράδοσης» τής πόλης, αυθεντικά έπιπλα και κειμήλια.
Στη συνέχεια, περιηγήθηκαν στο αφιέρωμα για τη συμμετοχή τής Ελλάδας στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου μέσα από κειμήλια, όπως φωτογραφίες, εφημερίδες, ρουχισμό, όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό, γνώρισαν την εξέλιξη των γεγονότων, από την προετοιμασία τού ελληνοϊταλικού πολέμου μέχρι και την απελευθέρωση τής χώρας από τη γερμανική κατοχή.
Η ξενάγηση ολοκληρώθηκε με την περιήγηση στην έκθεση-αφιέρωμα στην "τραγουδίστρια τής νίκης" Σοφία Βέμπο, όπου τα παιδιά έμαθαν για τον σημαντικό ρόλο που έπαιξε η καλλιτέχνις αυτή κατά τη διάρκεια τού πολέμου, μέσα από τη συλλογή με ενθυμήματα, προσωπικά κειμήλια, και μουσικά και θεατρικά αντικείμενά της.
Στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα τού μουσείου, όμως, εντάχθηκαν εφέτος και δύο εκπαιδευτικά ψυχαγωγικά θεάματα τα οποία, επίσης, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τα παιδιά. 
Το πρώτο ήταν η εντυπωσιακή στερεοσκοπική ταινία (3D) «Πέρα από τους ουρανούς» για την ιστορία τής αεροπλοΐας, από τον Ίκαρο, τον Leonardo Da Vinci, τα αερόστατα και τους αδερφούς Wright μέχρι τα υπερσύγχρονα πολεμικά και επιβατικά αεροσκάφη, την αποστολή στη σελήνη και τα διαστημικά λεωφορεία και σταθμούς.
Για το δεύτερο θέαμα,  τα παιδιά μεταφέρθηκαν στον χώρο όπου τα περίμενε ο αγαπημένος τους  Καραγκιόζης! Μέσα από το Θέατρο Σκιών και την παράσταση «Ο Καραγκιόζης στην Αλβανία» τα νήπια και τα προνήπια απόλαυσαν τις περιπέτειες τού πρωταγωνιστή και των άλλων ηρώων, που πήγαν στα σύνορα να πολεμήσουν, διασκέδασαν και έμαθαν, μέσα από μια χιουμοριστική ιστορία, για την εποχή τού πολέμου.
Κατά την αποχώρησή τους από το μουσείο, τα παιδιά θαύμασαν, στον αύλειο χώρο, τη συλλογή οχημάτων, αρμάτων, πυροβόλων και όπλων των Ενόπλων Δυνάμεων, τις τορπίλες και ένα μαχητικό αεροσκάφος.