e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Την Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016 τα παιδιά τού Αρσακείου Νηπιαγωγείου Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης τού Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης - Βίλα Καπαντζή και περιηγήθηκαν στην έκθεση «Μάσκες» από τη συλλογή τού Γιώργη Μελίκη.
Η εξόρμηση εντάχθηκε στο πλαίσιο τού εκπαιδευτικού τους προγράμματος «Η αποκριά στον ελλαδικό χώρο και στον κόσμο όλο».
Στην έκθεση παρουσιάζονταν πάνω από εβδομήντα μάσκες τού Δωδεκαημέρου και τής Αποκριάς, που χρησιμοποιούνται σε δρώμενα και μαγικοθρησκευτικές τελετές τής λαϊκής παράδοσης.
Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα Μπαμπούγερα, τους Πουρπούρηδες, τον Τζαμάλαρο, τους Γενίτσαρους, τις Μπούλες, τις Καρκαλούσες και τους Κουδουνοφόρους, μάσκες μεγάλων διαστάσεων (σε ορισμένες περιπτώσεις πάνω από δύο μέτρα) που εκτίθενται στους ορόφους και στα δωμάτια τής Βίλας.
Οι μάσκες, κατασκευασμένες από φθηνά και προσιτά υλικά, όπως δέρμα, μαλλί κατσίκας, κέρατα, καρπούς, κρανία ζώων και τρίχες αλόγων, κολοκύθες, κάπες, κορδέλες, μπογιές, μελισσοκέρια, αποτελούν μέρος τής ενδυμασίας τού μεταμφιεσμένου ενός δρώμενου και μεταφέρουν τους επισκέπτες τής έκθεσης σε δρώμενα και μαγικοθρησκευτικές τελετές τής λαϊκής παράδοσης. Προέρχονται από διάφορα σημεία τής Ελλάδας (κυρίως από περιοχές τής Μακεδονίας, αλλά και από την Κρήτη, τη Θράκη, την Πελοπόννησο και νησιά) και αποτελούν σπάνιες αναφορές τής συλλογικής συνείδησης, τής ιστορικής ταυτότητας, αλλά και τής μνήμης.