e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Τη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016 πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη στην πόλη τής Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο τού εκπαιδευτικού προγράμματος «Η πρώτη μας γνωριμία», και με αφορμή τον επερχόμενο εορτασμό τού πολιούχου τής πόλης Αγίου Δημητρίου και τής εθνικής επετείου.
Η επίσκεψη ξεκίνησε νωρίς το πρωί με το Νηπιαγωγείο να μεταβαίνει στον ιερό ναό τού Αγίου Δημητρίου, όπου όλα τα παιδιά εκκλησιάστηκαν και κοινώνησαν.
Μετά το πέρας των μυστηρίων, τα παιδιά περιηγήθηκαν και ξεναγήθηκαν στον ιστορικό ναό και στα τμήματά του. Θαύμασαν τα περίφημα ψηφιδωτά, τους κίονες από τις διαφορετικές ιστορικές περιόδους με τα περίτεχνα κιονόκρανα, τις εικόνες, τις τοιχογραφίες, καθώς και την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και το εντυπωσιακό μέγεθος τού κτίσματος.
Η εξόρμηση συνεχίστηκε με τη μεταφορά των νηπίων και των προνηπίων στα κάστρα τής πόλης και τον περίπατό τους εκεί. Τα παιδιά έφτασαν στο σημείο τής Άνω Πόλης, όπου βρίσκονται τα τμήματα των τειχών που σώζονται μέχρι σήμερα, τα είδαν από κοντά και άγγιξαν τα υλικά με τα οποία είναι φτιαγμένα. Θαύμασαν τις πολεμίστρες και πέρασαν κάτω από τις πύλες.
Φτάνοντας, τέλος, στον Πύργο τού Τριγωνίου εντυπωσιάστηκαν από το κυλινδρικό σχήμα του και απόλαυσαν από το σημείο εκείνο την πανοραμική θέα τής πόλης, αντικρίζοντας τον πανομοιότυπο «αδερφό» Λευκό Πύργο. Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με τα παιδιά να απολαμβάνουν τον φθινοπωρινό ήλιο στα κάστρα, παίρνοντας το πρόγευμά τους δίπλα στα τείχη.