e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Στο πλαίσιο τού περιβαλλοντικού εκπαιδευτικού προγράμματος που υλοποιούν εφέτος με τίτλο «Η Γη και εγώ», τα νήπια και τα προνήπια τού Πυροσβεστικό Σταθμό Θεσσαλονίκης επισκέφθηκαν τον 1ο Πυροσβεστικό Σταθμό Θεσσαλονίκης τη Δευτέρα 14 Μαΐου 2018.
Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε με πρόσκληση και την καθοριστική συμβολή τού Πυρονόμου τού Σταθμού κ. Γ. Οικονομίδη, πατέρα μαθήτριας τού Νηπιαγωγείου, ο οποίος με χαρά και προθυμία προετοίμασε και συντόνισε την επίσκεψη.
Τα παιδιά στην αρχή ενημερώθηκαν από τον κ. Οικονομίδη για το έργο και τη δράση τής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, με παρουσίαση εικόνων και βίντεο, που αναφέρονταν λεπτομερώς στις πρώτες ενέργειες των πυροσβεστών σε περίπτωση ανάγκης αλλά και στο πώς όλα αυτά συνδέονται με την προστασία τού περιβάλλοντος.
Στο δεύτερο μέρος τής επίσκεψης, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά όλα τα μέρη τής στολής και τον βασικό εξοπλισμό ενός πυροσβέστη, μαθαίνοντας παράλληλα για τη χρησιμότητα και τον σκοπό που εξυπηρετεί το καθένα.
Η συνέχεια ήταν ακόμη πιο εντυπωσιακή: η παρουσίαση των τεσσάρων διαφορετικών σε μέγεθος και χωρητικότητα νερού πυροσβεστικών οχημάτων και τού εξοπλισμού τους προκάλεσε το ενδιαφέρον των παιδιών. Όταν μάλιστα τους δόθηκε η άδεια να ανέβουν και να τα περιεργαστούν από κοντά, τα επιφωνήματα θαυμασμού και επιβράβευσης ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο. Όλα τα παιδιά επιβιβάστηκαν στα ψηλά και μεγάλα οχήματα, και είχαν την ευκαιρία «οδηγήσουν» κρατώντας το τιμόνι, να «μιλήσουν» από το ασύρματο με τα διπλανά οχήματα αλλά και να ανάψουν τους φάρους και τις σειρήνες.
Η ξενάγηση ολοκληρώθηκε θεαματικά με τα παιδιά να κατεβαίνουν γλιστρώντας στη μεγάλη τσουλήθρα που χρησιμοποιούν οι πυροσβέστες σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, για να κερδίσουν χρόνο. Τέλος, άλλη μια πρωτόγνωρη εμπειρία τους γέμισε ενθουσιασμό και τους διασκέδασε αφάνταστα: πέταξαν τα ίδια νερό κρατώντας δυνατά τη μάνικα με τη βοήθεια τού Πυρονόμου!
Η επίσκεψη ήταν γεμάτη από εκπλήξεις ώς την τελευταία στιγμή, όπως το γλυκό και τονωτικό κέρασμα που δέχθηκαν με ευχαρίστηση τα παιδιά από τους οικοδεσπότες πυροσβέστες τού σταθμού.
Φεύγοντας, παιδιά και πυροσβέστες αντάλλαξαν ευχαριστίες, τα μεν παιδιά για την αξέχαστη εμπειρία, οι δε πυροσβέστες για την άψογη συμπεριφορά των μιλρών μαθητών.
Τα δύο έντυπα με οδηγίες για τις πρώτες ενέργειες σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης που πήραν μαζί τους φεύγοντας τα παιδιά για να τα μελετήσουν με τους γονείς τους στο σπίτι, καθώς και οι ζωγραφισμένες εντυπώσεις που έστειλαν αργότερα στον Πυροσβεστικό Σταθμό θα αποτελούν ένα ενθύμιο τής πολύ όμορφης αυτής ημέρας.