e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Τη θεατρική παράσταση με τίτλο «Εκπαιδεύσου στην Περιβαλλοντοπόλ» παρουσίασαν τα νήπια και τα προνήπια τού Αρσακείου Νηπιαγωγείο Θεσσαλονίκης 11 Ιουνίου 2018 στο θέατρο των Σχολείων. Η παράσταση ήταν θεατρική διασκευή τού βιβλίου τής Ελένης Ανδρεάδη «Γίνε πράκτορας τού πλανήτη», το οποίο απέσπασε το βραβείο Παιδικού Βιβλίου στην κατηγορία "Βιβλίο Γνώσεων" το 2015.
Η συγγραφέας έδωσε το σύνθημα για την έναρξη της γιορτής, στέλνοντας ένα βίντεο με τον χαιρετισμό της στα παιδιά και στο κοινό.
Καινοτόμο εύρημα τής πρωτότυπης παράστασης η συμμετοχή των γονέων, οι οποίοι αλληλεπιδρούσαν με τα παιδιά σε καίρια σημεία τής εξέλιξης της ιστορίας, αλλά και σε όλη τη διάρκειά της.
Στο έργο μια ομάδα επίλεκτων πρακτόρων (παιδιών) τής Περιβαλλοντοπόλ, με ειδικές δυνάμεις, από τέσσερα διαφορετικά σημεία τής Γης, το καθένα με το δικό του περιβαλλοντικό πρόβλημα, αναλαμβάνει την ειδική εκπαίδευση εθελοντών (γονέων), προκειμένου να φθάσουν στα πέρατα του κόσμου και να πείσουν τους ανθρώπους να εφαρμόσουν τα μέτρα που προτείνουν οι επιστήμονες (γονείς), ώστε αλλάζοντας τον τρόπο ζωής να σώσουν τον πλανήτη πριν να είναι πολύ αργά.
Η θεατρική παράσταση «Εκπαιδεύσου στην Περιβαλλοντοπόλ», καθώς και το περιβαλλοντικό πρόγραμμα «Η Γη και εγώ», που εκπόνησαν τα παιδιά στη διάρκεια τής χρονιάς και στο πλαίσιο τού οποίου προετοιμάστηκε η παράσταση, επιχείρησαν να αναθέσουν στα παιδιά ρόλους ευθύνης και ενεργητικής δράσης, ζητώντας από τα ίδια να εκπαιδεύσουν τους διασώστες τού πλανήτη. Η αποστολή αυτή στηρίζεται στην ανθρώπινη πρωτοβουλία και εμπλέκει όλους, καθώς το μέλλον τού πλανήτη είναι υπόθεση όλων.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Η Γη και εγώ», εκτός αυτού, είχε στόχο να μεταφέρει γνώσεις στα παιδιά, αλλά και να ενισχύσει τη σχέση τους με το περιβάλλον, να τα βοηθήσει να ανακαλύψουν την ομορφιά του, να μάθουν πώς να ζουν χωρίς να το βλάπτουν, αλλά να το προστατεύουν όταν χρειάζεται και μπορούν. Παράλληλα, να βοηθήσει τα παιδιά να καταλάβουν ότι είναι δικαίωμα όλων των κοινοτήτων και των πολιτών να ζουν σε ένα καθαρό και υγιές περιβάλλον, σύμφωνα με τις επιθυμίες και τον πολιτισμό τους, και χωρίς να βλάπτονται ή να επηρεάζονται αρνητικά από οποιαδήποτε οικονομική ή βιομηχανική δραστηριότητα.
Η Αρσακειούπολη, λοιπόν, εφέτος έγινε Περιβαλλοντοπόλ και έδρασε ως Περιβαλλοντοπόλ εκπαιδεύοντας τους νέους μαχόμενους πράκτορες τού πλανήτη.