e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Tην πολυβραβευμένη συγγραφέα παιδικής λογοτεχνίας κ. Λίτσα Ψαραύτη υποδέχθηκαν οι μαθητές τού Αρσακείου Δημοτικού Θεσσαλονίκης την Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015.
Συγκεκριμένα, οι μαθητές τής Β΄ τάξης συζήτησαν μαζί της για το βιβλίο της «Ο Αργύρης και το δελφίνι», το οποίο είχαν προηγουμένως διαβάσει και επεξεργαστεί στις τάξεις τους συμμετέχοντας σε δραστηριότητες φιλαναγνωσίας και δημιουργικής σκέψης. Η συνομιλία με τη συγγραφέα για το περιεχόμενο τού βιβλίου και ο σχολιασμός των πράξεων των ηρώων αποτέλεσαν το έναυσμα για την έκφραση των σκέψεων και των συναισθημάτων των παιδιών, αλλά και τής ίδιας.
Οι μαθητές τής Γ΄ τάξης παρουσίασαν το βιβλίο της «Τάλως, ο χάλκινος γίγαντας τής Κρήτης». Πρόκειται για ένα γοητευτικό παραμύθι για τον Τάλω, τον χάλκινο γίγαντα που φύλαγε την Κρήτη τον καιρό τού βασιλιά Μίνωα.
Αφού επεξεργάστηκαν το βιβλίο της «Ο Θωμάς», οι μαθητές τής Δ΄ τάξης ασχολήθηκαν ομαδικά με δημιουργικές δραστηριότητες πάνω σε αυτό. Με την επίσκεψη τής συγγραφέως οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να τής απευθύνουν ερωτήσεις και να τής προσφέρουν ένα μέρος τής δουλειάς τους.
Οι μαθητές τής Στ΄ τάξης υποδέχθηκαν τη συγγραφέα με το βιβλίο «Ποτέ, μα ποτέ ξανά...», παρουσιάζοντάς της  θεατρικό δρώμενο εμπνευσμένο από το βιβλίο της. Μέσα από την περιπέτεια τής έφηβης ηρωίδας τού βιβλίου, τής Ηλέκτρας, οι μαθητές γνώρισαν με ανώδυνο, αλλά καθοριστικό τρόπο τους κινδύνους τού διαδικτύου, τη σημασία των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων και την αναγκαιότητα τής συνετής συμπεριφοράς σε ό,τι αφορά το διαδίκτυο. Παράλληλα, το βιβλίο γραμμένο στα μέτρα τής εποχής και τής επικαιρότητας, αποτέλεσε αφορμή για εποικοδομητική συζήτηση ανάμεσα στους μαθητές, αλλά και για επαναπροσδιορισμό των αξιών και των αναγκών τους. Μέσα από τη συζήτηση με τη συγγραφέα αναδείχθηκαν ποικίλα θέματα που απασχολούν τα παιδιά, όπως η εφηβεία, η κρίση αλλά και ο συνδυασμός τους, όπως τον αποτύπωσε η κ. Ψαραύτη στο βιβλίο της, το οποίο συνεπήρε τους μαθητές.
Η συνάντηση αυτή έκλεισε με τις καλύτερες εντυπώσεις από τη συγγραφέα, η οποία υπέγραψε με ιδιαίτερη χαρά τα βιβλία των παιδιών.