e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών επισκέψεων τού Σχολείου, οι μαθητές τής Ε΄ τάξης τού Αρσακείου Δημοτικού Θεσσαλονίκης επισκέφθηκαν, τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015, τη ΔΕΘ στην οποία ξεναγήθηκαν στις «Σημαντικότερες Εφευρέσεις και τα Μουσικά Όργανα των Αρχαίων Ελλήνων» από το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Καστανά. Μέσα από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που παρακολούθησαν οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν σε μία εξαιρετική συλλογή 40 αξιόπιστων και λειτουργικών ομοιωμάτων εφευρέσεων των Αρχαίων Ελλήνων, όπως ο αναλογικός υπολογιστής των Αντικυθήρων και το υδραυλικό ωρολόγιο τού Αρχιμήδη, καλύπτοντας την περίοδο από το 2000 π.Χ. μέχρι το τέλο αρχαίου ελληνικού κόσμου.
Επίσης, γνώρισαν 42 ανακατασκευασμένα μουσικά όργανα των αρχαίων Ελλήνων, πλήρως λειτουργικά και αξιόπιστα, των οποίων η κατασκευή βασίζεται αποκλειστικά σε στοιχεία από την αρχαία ελληνική γραμματεία και τις αγγειογραφικές απεικονίσεις. Μερικά από τα εκθέματα ήταν η λύρα τού Ερμή, το πρώτο έγχορδο όργανο, η μεγαλοπρεπής κιθάρα τού Απόλλωνα, ένα τεχνολογικά πολύπλοκο όργανο, η επιβλητική ύδραυλις τού Κτησιβίου, το πρώτο παγκοσμίως πληκτροφόρο όργανο κ.ά.
Παράλληλα, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στη μαγεία και τη λαμπρότητα των «Μαγεμένων». Πρόκειται για 8 ανάγλυφες μυθολογικές μορφές, που χρονολογούνται στο τέλος τού 2ου ή στις αρχές τού 3ου αιώνα μ.Χ., οι οποίες διακοσμούσαν μία κορινθιακή κιονοστοιχία στην εβραϊκή συνοικία τής Θεσσαλονίκης και εκπλάπησαν από εκεί το 1864. Σήμερα βρίσκονται στο Μουσείο τού Λούβρου. Μετά από 151 χρόνια οι "Μαγεμένες", με πρωτοβουλία τής ΔΕΘ – HELEXPO, επέστρεψαν στη Θεσσαλονίκη, σε μορφή αντιγράφων.
Πριν την επίσκεψη στην έκθεση με τις "Μαγεμένες" τα παιδιά ενημερώθηκαν για την ιστορία τους μέσα από μία παρουσίαση των μαθητών τής Γ΄ τάξης τού Αρσακείου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης και έτσι ήταν προετοιμασμένα για την επίσκεψη που θα ακολουθούσε.
Τους μαθητές συνόδευσαν οι δάσκαλοι κ. Ζωή Καραγιάννη, Ευθυμία Παπαδάκη και Βασίλης Ραπτόπουλος.