e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Κάθε χρόνο στις 17 Μαρτίου οι Ιρλανδοί γιορτάζουν τον προστάτη τής χώρας τους, τον Άγιο Πατρίκιο (St. Patrick´sDay), με τελετές, παρελάσεις και γιορτές.
Την ίδια μέρα οι μικροί μαθητές στο Αρσάκειο Δημοτικό Θεσσαλονίκης ασχολήθηκαν με τραγούδια, «πράσινες» δημιουργίες, μύθους αλλά και με τον περιπετειώδη βίο τού αγίου.
Ο Αγ. Πατρίκιος γεννήθηκε στη Βρετανία, περίπου το 387 μ.Χ., απ' όπου απήχθη από Ιρλανδούς πειρατές όταν ήταν 16 χρονών. Μετά από περίπου έξι χρόνια κατάφερε να επιστρέψει στην οικογένειά του, χάρη σε ένα όραμα που βίωσε.
Μερικά χρόνια αργότερα ο Αγ. Πατρίκιος είχε ένα ακόμα όραμα στο οποίο άκουσε τις φωνές των Ιρλανδών να τον καλούν κοντά τους για να τους σώσει. Έτσι αποφάσισε να γίνει μαθητής τού Αγίου Μαρτίνου σε ένα μοναστήρι στην Γαλλία. Αργότερα έγινε επίσκοπος και ξεκίνησε μια αποστολή στην Ιρλανδία το 433 μ.Χ., όπου θα τού δινόταν η ευκαιρία να εκπληρώσει το όραμά του.
Ο Αγ. Πατρίκιος έχτισε σχολεία και εκκλησίες, διδάσκοντας τον Χριστιανισμό σε πόλεις και χωριά τής Ιρλανδίας, και με τη διδασκαλία του κατάφερε να εκχριστιανίσει μια ολόκληρη χώρα!
Πολλά πράγματα που λέγονται για την ζωή του αγίου είναι λαϊκοί μύθοι, όπως ότι καθάρισε τα εδάφη τής χώρας από τα φίδια. Η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν υπήρχαν φίδια στην Ιρλανδία. Ίσως στον μύθο να συμβολίζεται ο  παγανισμός με τα φίδια.
Άλλος ένας μύθος είναι ο συσχετισμός τού αγίου με το τριφύλλι. Λένε ότι το χρησιμοποιούσε ως παράδειγμα για να εξηγήσει καλύτερα την Αγία Τριάδα στις διδασκαλίες του. Η αλήθεια είναι ότι αυτό μπορεί να ισχύει, αν και ποτέ δεν έγραψε κάτι τέτοιο ο Αγ. Πατρίκιος. Παρόλ' αυτά το shamrock (τριφύλλι) και το πράσινο χρώμα συμβολίζουν μέχρι σήμερα τη χώρα ολόκληρη και η 17η Μαρτίου καθιερώθηκε ως εθνική εορτή στην Ιρλανδία με τους Ιρλανδούς όλους ντυμένους στα πράσινα να γιορτάζουν την ημέρα αυτή (St. Patrick´s Day).