e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017 οι μαθητές τής Στ΄ τάξης τού Αρσακείου Δημοτικού Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο των μαθημάτων τής Κοινωνικής Πολιτικής Αγωγής και τής Γεωγραφίας, επισκέφθηκαν το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, όπου παρακολούθησαν το πολυβραβευμένο ντοκιμαντέρ με τίτλο: «Not without us», στο πλαίσιο τού φεστιβάλ ντοκιμαντέρ για παιδιά και νέους "KinderDocs".
Το θέμα τού ντοκιμαντέρ ήταν ένα ταξίδι σε πέντε ηπείρους και δεκαπέντε χώρες, µε δεκαέξι παιδιά στον δρόµο για το σχολείο. Με τα πόδια ή σκι, ποδήλατο ή λεωφορείο, βάρκα ή γάιδαρο, µετρό ή skateboard!
Παιδιά που τα απασχολεί η παιδική εργασία, η εκµετάλλευση, η εγκληµατικότητα, η καταστροφή τού περιβάλλοντος ή ο πόλεµος.
Για κάποια παιδιά δεν περνάει απλά το σχολικό κάθε πρωί...  Παρά τις δυσκολίες τής καθημερινότητάς τους, όμως, τα παιδιά αυτά µοιράζονται αξίες και επιθυµίες, περιέργεια, δίψα για γνώση και αγάπη για τους φίλους και την οικογένεια. Ενώ η εκπαίδευση, αν και αποτελεί δικαίωµα όλων, παραμένει προνόµιο λίγων.
Μετά την προβολή τής ταινίας ακολούθησε ένας εποικοδομητικός διάλογος στον οποίο το ντοκιμαντέρ λειτούργησε ως αφορμή για να πάρουν τον λόγο τα παιδιά και να εκφράσουν το πώς βλέπουν τον κόσµο στον οποίο ζούνε. Σ΄αυτόν τον διάλογο σχολιάστηκαν θέµατα που οι µεγάλοι δεν παρατηρούν ή δεν λαµβάνουν υπόψη τους.
Ο τίτλος “Όχι χωρίς εµάς” παραπέµπει στο "όχι ένα µέλλον χωρίς εµάς τα παιδιά και τους προβληµατισµούς µας για τον κόσµο στον οποίο ζούµε και τον οποίο θα παραλάβουµε από εσάς τους µεγάλους!"