e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Τη σχολική χρονιά 2014-2015, οι μαθητές τού προχωρημένου τμήματος Αγγλικών τής Β΄ τάξης τού Αρσακείου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης ασχολήθηκαν με το επίκαιρο θέμα των κλιματικών αλλαγών και τις επιπτώσεις τους σε νησιωτικά κρατίδια, όπως είναι τα Νησιά Μάρσαλ στον Ειρηνικό Ωκεανό.
Αρχικά, οι μαθητές ευαισθητοποιήθηκαν με την ενεργό συμμετοχή τού Σχολείου στην παγκόσμια Πορεία των Λαών στις 24 Σεπτεμβρίου 2014, ημέρα έναρξης τής Παγκόσμιας Συνόδου τού Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τις κλιματικές αλλαγές στην Νέα Υόρκη. Την επόμενη ημέρα, παρακολούθησαν, από την τελετή έναρξης τής Συνόδου, τις ομιλίες των Leonardo di Caprio και Barrack Obama και την απαγγελία από την ποιήτρια Kathy Jetnil-Kjiner τού «Dear Matafele Peinam»ποιήματος που έγραψε για το εφτάμηνο κοριτσάκι της.
Με αφόρμηση το συγκινητικό αγγλικό ποίημα, τα παιδιά συζήτησαν στην τάξη για τις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών και κατόπιν μετέφρασαν το απαιτητικό κείμενο στην ελληνική γλώσσα ως γραπτή εργασία στο σπίτι. Τρεις μαθήτριες έγραψαν γράμματα στη μικρή Matafele και μοιράστηκαν μαζί της τους προβληματισμούς τους σχετικά με τους κλιματικούς πρόσφυγες, που αντιμετωπίζει η χώρα της. Παράλληλα, μαζί με όλη τη σχολική κοινότητα, οι μαθητές άρχισαν να συλλέγουν συστηματικά, στις αίθουσες των τμημάτων τους και των ξένων γλωσσών, πλαστικά καπάκια για ανακύκλωση. Στις διακοπές των Χριστουγέννων, μια μαθήτρια –βασισμένη στις μεταφράσεις των συμμαθητών της– πρόσθεσε υπότιτλους στα Ελληνικά στο βίντεο με το αγγλικό ποίημα τής Kathy Jetnil-Kjiner. https://www.youtube.com/watch?v=aVhIGusWdns
Πρόσφατα, όλοι οι μαθητές τού τμήματος, ως μικροί πρεσβευτές Καλής Θέλησης, επινόησαν το διαδραστικό παιχνίδι “Dear Matafele BINGO”, στο πλαίσιο τού οποίου συν-έγραψαν διαφορετικούς τρόπους αντιμετώπισης των κλιματικών αλλαγών. 
Τέλος, όλο το υλικό από αυτή την πλούσια εκπαιδευτική δράση τοποθετήθηκε σε έναν ψηφιακό καμβά στο διαδίκτυο (www.padlet.com/anna1oikonomou/Matafele) και στάλθηκε, μαζί με ένα επεξηγηματικό ηλεκτρονικό μήνυμα, ως δώρο και πρόσκληση για περαιτέρω επικοινωνία στη μικρή Matafele και στη μαμά της.
Ιδιαίτερη χαρά θα αποτελούσε για τους μαθητές, εάν οι αναγνώστες άφηναν τις εντυπώσεις τις πάνω στον «καμβά» τους.
Πατήστε ένα κλικ οπουδήποτε στην επιφάνειά του και γράψτε τα σχόλιά σας... εννοείται μόνο στα Αγγλικά!