e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής (16 Οκτωβρίου), την Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015 οι μαθητές τής Α΄ τάξης τού Αρσακείου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης έλαβαν μέρος σε εκδήλωση αφιερωμένη στην υγιεινή διατροφή με τίτλο “Let's have a picnic!”. Η δράση πραγμαγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των μαθημάτων των Αγγλικών, τής Οικιακής Οικονομίας και τής Βιωματικής Δράσης «Σχολική και κοινωνική ζωή» με τους μαθητές τής Α΄ Γυμνασίου που ανήκαν στο τμήμα «Αυτός είμαι εγώ;».
Οι μαθητές χωρισμένοι σε ομάδες έφεραν συγκεκριμένα τρόφιμα από μια λίστα που τους είχε δοθεί και ετοίμασαν πρωινό στον προαύλειο χώρο τού Σχολείου. Στη συνέχεια, κάθε ομάδα επέλεξε το πιο υγιεινό-θρεπτικό τρόφιμο που είχε και το προσέφερε στις άλλες ομάδες. Στο τέλος τής δράσης, όλοι οι μαθητές έκαναν έναν κύκλο και δήλωναν στην ολομέλεια ποιο θεώρησε ο καθένας προσωπικά το περισσότερο θρεπτικό-υγιεινό τρόφιμο από όσα δοκίμασε. Η δράση πραγματοποιήθηκε κυρίως στην αγγλική γλώσσα και οι μαθητές έπρεπε να μιλούν μεταξύ τους στα Αγγλικά. Μάλιστα, οι μαθητές από το Αγγλικό τμήμα ετοίμασαν αφίσες για την ημέρα, καθοδήγησαν τους συμμαθητές τους στη ροή τής δράσης δίνοντας τους οδηγίες στα Αγγλικά και προετοίμασαν το πανό τής δράσης με τίτλο “Let’s have a picnic!”.
Κύριος σκοπός τής διαθεματικής δραστηριότητας ήταν η βιωματική επαφή των μαθητών με την έννοια τής διατροφής και την προετοιμασία υγιεινών-θρεπτικών γευμάτων (ενότητα 3 τής Οικιακής Οικονομίας). Επιμέρους στόχοι ήταν οι μαθητές να ετοιμάσουν, μαζί με κάποιο μέλος τής οικογένειάς τους, κάποιο τρόφιμο (ενότητα 1 τής Οικιακής Οικονομίας), να καλλιεργήσουν τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες -κυρίως στην αγγλική γλώσσα- εμπλουτίζοντας το λεξιλόγιό τους με λέξεις και εκφράσεις που αναφέρονται στα τρόφιμα και στη διατροφή γενικότερα, να αναπτύξουν τις συνεργατικές τους δεξιότητες και να πάρουν ρόλους και πρωτοβουλίες μέσα στην ομάδα, καθώς με τον τρόπο αυτό δίνεται η δυνατότητα στους μαθητές να ανακαλύψουν πτυχές του εαυτού τους.
Υπεύθυνες καθηγήτριες ήταν οι κ. Κατερίνα Κυριακίδου (Αγγλικών) και Χρύσα Δανιηλίδου (Οικιακής Οικονομίας).