e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016, η Β΄ τάξη τού Αρσακείου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο τού πολιτιστικού προγράμματος «Αγαπάμε την πόλη μας – Υιοθετούμε τα μνημεία της», επισκέφθηκε τον ιστορικό ναό τής Παναγίας Αχειροποιήτου στο κέντρο τής πόλης.
Οι μαθητές, χωρισμένοι σε ομάδες, προηγουμένως μελέτησαν την ιστορία, την αρχιτεκτονική, τη διακόσμηση και εικονογραφία τού ναού, και προετοιμάστηκαν για να ξεναγήσουν τους συμμαθητές τους κατά την επίσκεψή τους στο μνημείο. Εντόπισαν και παρατήρησαν τον αρχιτεκτονικό ρυθμό τού ναού, τα ίχνη από το ρωμαϊκό λουτρό πάνω στο οποίο χτίστηκε, τον νάρθηκα και το τρίβηλο που ενώνει με τον κυρίως ναό, τις κιονοστοιχίες και τα υπέροχα ψηφιδωτά που κοσμούν τα εσωράχια των τόξων, τα θεοδοσιανά κιονόκρανα και τις τοιχογραφίες των 40 μαρτύρων, τη σφραγίδα που σκάλισε πάνω σε κίονα ο Μουράτ το 1430, όταν η πόλη έπεσε στα χέρια των Οθωμανών, την εικόνα τής «Ρευματοκρατόρισσας», που έφεραν οι πρόσφυγες το 1923, και τα ίχνη από την εγκατάστασή τους μετά την Μικρασιατική καταστροφή, αλλά και τη μοναδική για την ομορφιά της εικόνα τής Παναγίας με την προσωνυμία «Η ελπίς των απηλπισμένων».
Συμπληρωματικά, ενδιαφέρουσες πληροφορίες έδωσε η αρχαιολόγος κ. Δέσποινα Μακροπούλου, επιστημονικός συνεργάτης τού προγράμματος και υπεύθυνη για τις εργασίες αναστηλώσεως και συντηρήσεως τού μνημείου. Οι μαθητές άκουσαν, περιεργάστηκαν, φωτογράφησαν, βιντεοσκόπησαν και συζήτησαν με τον ιερέα τού ναού, ο πατέρας τού οποίου ήταν ένας από τους πρόσφυγες τής Μικρασίας που βρήκε καταφύγιο στον ναό μετά τον διωγμό από τη γη τής Ιωνίας.
Έτσι οι μαθητές προσέγγισαν με βιωματικό τρόπο ένα μνημείο στενά συνυφασμένο με την ιστορία και τη ζωή τής πόλης μας για περισσότερο από 1.500 χρόνια.
Τους μαθητές συνόδευσαν και καθοδήγησαν στις εργασίες τους οι υπεύθυνοι καθηγητές τού προγράμματος ο Διευθυντής κ. Αθανάσιος Νευροκοπλής, η Υποδιευθύντρια κ. Μαρία Φωτίου και η φιλόλογος κ. Σωσσάνα Καρανάσιου.